We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Clive Jie-A-Joen van DLA Piper: Wat moet je weten over Transfer Pricing?

DLA Piper Talks, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 27 november 2017
Geld stroomt langs de weg van de minste fiscale weerstand, maar dat moet dan wel goed worden geregeld. In gesprek over de ontwikkelingen op het gebied van Tranfer Pricing met Clive Jie-A-Joen, Transfer Pricing Economist en Consultant bij DLA Piper.

Transfer Pricing is een beladen onderwerp. Clive: ‘Sinds 2013 zijn belastingstructuren en Transfer Pricing in de aandacht van het publiek gekomen, maar ook van multinationale ondernemingen en belastingdiensten. Ik denk dat heel veel ondernemingen zich aan de regels houden, want als je dat niet doet krijg je de belastingdienst en veel pers op je dak. Je moet aan je reputatie denken.’

Feiten verzamelen én begrijpen

Voor Clive Jie-A-Joen is Transfer Pricing zijn hobby. Het kost hem geen moeite om op de hoogte te blijven van de regulering en verschillende belastingregels. Het spel gaat voornamelijk om verrekenprijzen. Hoe speel je dat spel? Clive: ‘Je moet de feiten verzamelen en begrijpen. Dat noemen wij een functionele analyse. Wie doet wat? Wie loopt welke risico’s? Welke activa heeft wie? Als je dat hebt begrepen, dan moet je de juiste verrekenprijsmethode selecteren om de juiste verrekenprijs vast te stellen. Als je die methode hebt gekozen, dan moet je gaan benchmarken wat onafhankelijke ondernemingen doen. Er zijn databases beschikbaar waar je voor betaalt. De regel voor multinationale ondernemingen is dat de winsten daar moeten vallen, waar je functies verricht, risico’s loopt en activa hebt.’

Een redelijk stuk van de taart

Gaan grote ondernemingen goed om met Transfer Pricing? ‘Ze moeten zich aan de Transfer Pricing-regels houden. De verrekenprijzen moeten zakelijk zijn. Ze hebben niet alleen met Nederland te maken, maar met alle belastingdiensten waar de onderneming gevestigd zit. Want alle belastingdiensten willen een redelijk stuk van de taart hebben. Wat je in Nederland aan belasting moet betalen, moet reflecteren wat je in Nederland doet, wat je in Nederland aan winst hebt en wat je in Nederland aan activa hebt. Zo ook in alle andere landen. Dat is het 'at arm's length'-beginsel.’

De toekomst van Transfer Pricing

Welke ontwikkelingen zie jij? Clive: ‘De afgelopen jaren is er veel veranderd. In Nederland hebben we dat al geïmplementeerd in de wetgeving. Transfer was tien jaar geleden al een belangrijk onderwerp voor multinationale ondernemingen, maar het blijft een belangrijk onderwerp. Ik denk dat er meer conflicten komen tussen multinationale ondernemingen en de fiscus. Dat bedrijven meer voor zekerheid gaan kiezen en voor een advanced pricing agreement gaan. Werk aan de winkel dus.’

Wil jij worden bijgepraat over alle ins & outs van Transfer Pricing? Kijk dan de hele aflevering met Transfer Pricing economist en consultant bij DLA Piper.

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met DLA Piper, één van de grootste zakelijke juridische dienstverleners wereldwijd.

Clive Jie-A-Joen

Clive Jie-A-Joen Transfer Pricing Specialist en econoom Clive Jie-A-Joen richt zich op het helpen van cliënten bij het ontwerpen, implementeren, documenteren en verdedigen van hun verrekenprijsbeleid. Clive is ervaren in de waardering van immateriële activa en de transfer pricing-aspecten bij bedrijfsherstructureringen.

Hij heeft twee decennia ervaring en een economische achtergrond (PhD, Master of Business Valuation). Clive geeft regelmatig lezingen en schrijft artikelen over verrekenprijzen. Hij heeft gewerkt aan analyse van verrekenprijzen voor klanten in diverse sectoren, waaronder onroerend goed, pharmacy en software.
Lees meer over Clive Jie-A-Joen.