We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Bas van der Veldt (eindbaas AFAS Software): ‘We doen het niet voor het geld’

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 1 februari 2018
Profile - Hij leidt het bedrijf door naar eigen zeggen zo min mogelijk leiding te geven. Bas van der Veldt onderschrijft het credo van zijn vader: ‘ondernemen is entertainen’, de big hairy audacious goal van AFAS gaat voor hen verder dan software: ‘We willen Nederland beter laten ondernemen. Beter, leuker, efficiënter, winstgevender maar ook meer mvo, en software is ons middel.’

Het nieuwe Afas Experience Center, met een theater van 850 plaatsen, staat in de steigers. Dat is straks dé plek om hun beter ondernemen-ideaal te propageren. Volgens Van der Veldt zijn slechte bedrijven een oorzaak van stress, burn-out en depressie: ‘Dat komt bovenal doordat we organisaties in Nederland hebben waar je vooral heel droevig van wordt. Dat moet dus anders, dat is onze droom om dat voor elkaar te krijgen.

Niet bezuinigen
Een circustheater en een music hall met AFAS erop, een een foundation die vier procent van de winst in goede doelen stopt. Dat kost geld, maar dat deert het familiebedrijf niet: ‘Er zit niemand bij ons die aan het nadenken is: ‘hee, maar dat kost geld, moeten we daar misschien eens mee stoppen?’ Op het moment dat je gaat bezuinigen op je klanten, op je medewerkers en daar geen liefde meer in stopt, dan is dat het begin van uiteindelijk een einde. Dat willen wij niet.’

Hobby
Volgens Van der Veldt is verkoop van het bedrijf nog lang geen optie: ‘Dus al die private equity firma’s die mij elke week een mailtje sturen: hou op daarmee!’. Voor het geld hoeven ze het niet te doen: ‘Sterker nog: dat geven we met bakken uit aan het goede doel. We willen gewoon dat negenennegentig procent van ons vermogen weg is bij leven, en zo denken alle aandeelhouders erover. (...) En het is een hobby, we hoeven het allang niet meer voor het geld te doen. Het is een feest om dat pand binnen te lopen, het is een feest om met klanten te mogen sparren. We doen het niet voor het geld.’

Bas van der Veldt

Bas van der Veldt Bas van der Veldt is de Algemeen directeur (CEO) en tevens het boegbeeld van AFAS Software. Bas is op jonge leeftijd begonnen bij AFAS en tijdens zijn studie Bedrijfsinformatie Systemen aan de Universiteit van Amsterdam heeft hij zich de ICT-wereld eigen gemaakt.

Begonnen als Productmanager heeft hij zich bij AFAS binnen no-time ontwikkeld tot Directeur Productdevelopment, waarbij hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van alle Profit-producten. Met ingang van 2008 is Bas CEO van AFAS en eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van AFAS. Bas is een veelgevraagd spreker en een echte ICT-kenner en staat altijd open voor vragen en suggesties.

Bas geeft regelmatig pittige presentaties waarbij hij de aanwezigen én zichzelf een spiegel voorhoudt. Met zijn scherpe spraak en zijn revolutionaire toekomstvisie weet hij menig heilig huisje omver te schoppen op het gebied van ICT, Enterprise Resource Planning (ERP), Marketing, E-HRM, Innovatie en Leiderschap.
Lees meer over Bas van der Veldt.