We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Bianca van der Lee (CEO en founder Chaud Devant): 'Ik kom niet uit een ondernemersnest'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 5 juli 2018
Bianca van der Lee (CEO & founder Chaud Devant) mag zichzelf één jaar lang 'Amsterdamse Ondernemer van het Jaar' noemen. Het bedrijf van Van der der Lee ontwerpt, produceert en verkoopt horecabedrijfskleding - o.a. hippe kokskleding - aan dealers en groothandels. Ronnie Overgoor in gesprek met deze topondernemer.
 
Het idee

‘Ik studeerde bestuurskunde aan de UVA en werkte daarbij in een Frans restaurant in de Jordaan. De chef scheurde uit zijn oubollig, blauw/wit geruite broek. Ik dacht: dat moet leuker kunnen. Vanuit mijn stage-ervaring in jeansbedrijven heb ik een spijkerbroek voor chefs ontwikkeld. Het plan was om mijn studie afmaken, een baan te zoeken en dan heb ik er een leuk handeltje in de avonduren bij. Die baan heb ik uiteindelijk nooit meer gezocht. Ik kom niet uit een ondernemersnest, maar was altijd al wel aan het maken en handelen, ook om extra te verdienen tijdens mijn studie.’
 
Start
‘Ik kocht traditionele wit/blauwe bakkersstof op de Albert Cuyp. Daar heb ik een sample van een jeans laten maken bij een productieatelier in België. Daarna heb ik de gouden gids gepakt, want er was nog geen internet, om te kijken waar kokskleding verkocht werd. Met de samples onder mijn arm reisde ik met het openbaar vervoer het hele land door naar winkels, horecagroothandels, wasserijen en restaurantjes. Het was niet altijd makkelijk, maar soms waren ze toch nieuwsgierig en liep ik met een order van 25 stuks de deur uit.
Uiteindelijk had ik, door drie orders in een week, 75 stuks verkocht. In België heb ik 150 stuks laten maken, want dat was destijds de minimale order-grootte. De eerste twee jaar stapelde ik de voorraad op in de woonkamer, werkte ik nog bij in de horeca en leende ik geld van een vriend voor de eerste stoffen. Na die twee jaar kon ik ervan leven en haalde ik er mijn eerste maandsalarisje uit,’ aldus Van der Lee. Het bedrijf heet vanaf de start Chaud Devant. ‘Ik vroeg destijds aan een collega om een lijst te maken met Franse keukenbegrippen. Hieruit heb ik de naam gekozen.’
 
Toekomst
Chaud Devant levert in 20 landen. ‘We willen een gerenommeerd merk worden in Europa. We werken met gespecialiseerde leveranciers van bedrijfskleding en horeca groothandels in binnen en buitenland. We doen geen direct-selling via online business, omdat onze dealers dat doen en niet in elkaars vaarwater willen zitten. Ik zie de omzetten van de distributiekanalen nog steeds elk jaar groeien, dus ik zie de noodzaak niet. Op de achtergrond zijn we wel bezig, zodat we het achter de hand hebben.’
 
Cirkel is rond
‘Op dit moment zijn we ons eigen restaurant aan het bouwen in ons bedrijfspand. Ik wil mijn personeel een gezonde lunch kunnen aanbieden. Ook biedt het de kans om allerlei chefs gerechtjes te laten maken, waar we marketingcontent uit kunnen halen. De chef die ooit uit zijn broek scheurde, wordt de chef in ons bedrijfsrestaurant. Hij heeft mij ooit, indirect, aan het idee geholpen. Daarmee is het verhaal rond’, aldus Van der Lee.
 

Bianca van der Lee

Bianca van der Lee Bianca van der Lee van Chaud Devant heeft de Amsterdamse Ondernemersprijs 2017 gewonnen. Van der Lee begon in haar studententijd met een eenmanszaakje in de Pijp en verovert nu de wereld met hippe kokskleding.
Lees meer over Bianca van der Lee.