We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Marnix Holtzer (DLA Piper): 'Ik verzet mij tegen het toelaten van persoonlijke aanvallen in de rechtszaal en media'

DLA Piper Talks, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 12 juli 2018
Bestuurders en toezichthouders staan volop in de schijnwerpers. In de rechtzaal én in de media wordt steeds vaker op de man gespeeld. Is dat een goede zaak of moet daar verandering in komen? Ronnie Overgoor in gesprek met Marnix Holzer (partner bij DLA Piper) over ongefundeerde, persoonlijke aanvallen op bestuurders en commissarissen. 
 
Het uitvoeren van de taak van bestuurder of commissaris wordt steeds lastiger en zelfs gevoeliger. Hoe komt dat? Holzer: ‘Vroeger ging het over functioneren van organen als de raad van bestuur (RvB) en de raad van commissarissen (RvC) in het algemeen. Maar sinds enkele jaren wordt er één persoon uitgelicht en aangevallen met vaak niet gefundeerde aantijgingen, zoals belangenverstrengeling of machtsmisbruik. Deze aantijgingen worden gedaan door de advocaten van procespartijen en daarbij zorgt het mediageweld ervoor dat het heel persoonlijk wordt. Het is mode geworden om bij de raad van commissarissen van vijf personen de president-commissaris eruit te lichten. Natuurlijk vangen hoge bomen veel wind, maar door deze persoonlijke aanvallen door advocaten en media is het voor hen steeds moeilijker geworden om hun werk te doen.’
 
Gezocht: goede bestuurders
'De maatschappij heeft behoefte aan goede bestuurders en toezichthouders. Er wordt een bepaald klimaat in stand gehouden waarin die mensen klappen opvangen en de rug rechten. Maar het toelaten van ongefundeerde, persoonlijke aanvallen daar verzet ik me tegen.'
 
Integriteit
'Dat RvC’s en RvB’s tegenwoordig meer aangesproken worden op gedrag, culturele en ethisch normatieve aspecten vind ik een goede zaak. Maar waar het mij om gaat is het doorslaan naar ongefundeerde verwijten. Primair vind ik de verantwoordelijkheid liggen bij advocaten om verwijten inhoudelijk en zakelijk te houden, in plaats van het op de persoon te spelen. Ten tweede ligt er een taak bij de rechters door advocaten bij een vonnis terecht te wijzen. De buitenwereld en de andere advocaten kijken daar naar, waardoor het de volgende keer minder snel zal gebeuren. Ten derde ligt er een taak bij de media, waarbij feitenonderzoek belangrijk is. En wees, wanneer je het als medium fout hebt, dan ook ruiterlijk. Het is de taak van de media om kritisch te zijn en verslag te doen van het geschil dat er ligt, waarbij meningen mogen worden verkondigd. Maar als blijkt dat door een uitspraak - of feitenonderzoek - zij fout zaten, geef dat dan toe,' aldus Holzer.

Bekijk het hele interview met Marnix Holtzer, Partner bij DLA Piper. Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met DLA Piper, één van de grootste zakelijke juridische dienstverleners wereldwijd.

Marnix Holtzer

Marnix Holtzer Marnix Holtzer combineert zijn kennis over corporate litigation, corporate governance en arbeidsrecht in zijn adviezen aan toonaangevende internationale bedrijven over strategische zaken. Hij is betrokken geweest bij geschillen in vele spraakmakende onderzoeken van bedrijven (enquêteprocedures), met de nadruk op corporate-governancekwesties. Hij staat bekend om zijn ervaring in ondernemingsraadprocessen bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Marnix heeft verder specifieke ervaring met outsourcing en de EC Acquired Rights Directive on transfer of enterprises (TUPE). In april 2014 promoveerde Marnix aan de Universiteit van Groningen op zijn proefschrift 'The influence of employees on company strategy'. Marnix is ​​hoofd van de corporate litigation group in Nederland.
Lees meer over Marnix Holtzer.