We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Jan Roersma (Hospitality Support Group): ‘er is maar één woord voor de hotelmarkt in Amsterdam: booming’

DLA Piper Talks | Publicatie: 6 september 2018
Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de hospitality industry? Tijdens het Hotel Investment Seminar op 13 september a.s. komen alle trends en ontwikkelingen voorbij. Dit jaarlijkse event wordt georganiseerd door CBRE, DLA Piper, Hilton Wordwild en Hospitality Support Group. Ronnie Overgoor in gesprek met Jan Roersma (Hospitality Support Group), Jan Steinenbach (CBRE) en Rutger Oranje (DLA Piper).
 

Aan tafel
Jan Roersma biedt met Hospitality Support Group advies op het gebied van hotelontwikkelingen en financieringen. ‘Daarnaast hebben we een bedrijf dat zich bezighoudt met inrichting en een bedrijf dat hotels runt.’ Jan Steinenbach runt als Head of Hotels de Nederlandse tak van vastgoedspecialist CBRE. ‘Naast advies, zijn we verantwoordelijk voor taxaties en transacties bij de verkoop van hotels.’ Rutger Oranje is partner bij DLA Piper. ‘Aan hotels zitten heel veel juridische aspecten, zowel bij verkoop, koop, huur, of bij het afsluiten van hotelmanagementovereenkomsten. ‘Hotels’ is een van de assets die we vaak tegen komen bij transacties in de vastgoedwereld. Vaak hebben hotelmanagement- of huurcontracten een duur van twintig jaar. Door allerlei regelgeving gaat dit in de toekomst veranderen.’
 
IFRS-regelgeving en managementcontracten.
‘De International Financial Reporting Standards (IFRS) gaat vanaf 2019, naast koop, ook gelden voor huur. Dit betekent dat de huurcontracten geactiveerd moeten worden en dat je pand ook op de balans moet komen. Hierdoor kan de winst op je winst- en verliesrekening een heel ander beeld geven. Partijen die dit liever niet willen, moeten kortere huurcontracten afsluiten zodat het niet nodig is om die huur te activeren’, aldus Roersma. De verwachting is dat er door deze wijziging in de IFRS-regelgeving veel meer managementcontracten worden afgesloten. Roersma verwacht dat dit nog weleens kan gaan wringen in de toekomst: ‘veel investeerders willen een bepaald vast inkomen genereren uit de huur en willen geen onregelmatig inkomen hebben van een managementovereenkomst.’ Oranje: ‘wat ook meespeelt is dat wanneer de winst anders is dan je begroot had, je in de knel kan komen met je financieringen.’
 
Veranderende hotelmarkt in Amsterdam
Roersma: ‘er is maar één woord voor de hotelmarkt: ‘booming’.Dat is begonnen nadat alle musea zo’n zes à zeven jaar geleden weer open zijn gegaan. Dat heeft een nieuwe stroom toeristen op gang gebracht en vanuit daar is het hard gegaan door meer congressen, een beter imago van Amsterdam en bijvoorbeeld de opkomst van Airbnb.’ Steinenbach: ‘Vergeet daarbij de invloed van citymarketing van I Amsterdam niet, wat een van de meest succesvolle citymarketing-strategieën ter wereld is. Amsterdam heeft het echt aan zichzelf te danken dat het een succes is geworden.’
 
Vastgoed versus hospitality
‘Tot twintig jaar geleden waren hotelmaatschappijen, zoals Hilton, de enige die in hun eigen vastgoed durfden te investeren. Naarmate er meer transparantie is gekomen en daarmee inzicht in hotelexploitaties, kwamen er investeerders die in hotels wilden investeren. Daardoor kregen we de ‘asset-light-strategie', waardoor een hele hoop hotelmaatschappijen hun vastgoed hebben afgestoten en bij vastgoedinvesteerders terecht is gekomen. Nu zie je juist weer de trend dat hotelpartijen zien dat ze kunnen verdienen aan het vastgoedmodel. Hierdoor zijn ze nu hun eigen vastgoed aan het terugkopen’, aldus Steinenbach.
 
Nieuwsgierig geworden naar meer ontwikkelen in deze markt? Kijk dan de hele aflevering! Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met DLA Piper, één van de grootste zakelijke juridische dienstverleners wereldwijd.
 

 

Jan Roersma

Jan Roersma Jan Roersma is directeur van Hospitality Support Group (HSG)

Met HSG adviseert Roersma op het gebied van hotelontwikkelingen en financieringen. Daarnaast heeft HSG een bedrijf dat zich bezighoudt met inrichtingen en een bedrijf dat hotels runt. 
In de afgelopen 17 jaar heeft HSG zich bewezen als waardevolle partner voor zowel nationale als internationale klanten, variërend  van financiële instellingen tot investeerders en ontwikkelaars.

Roersma heeft extensieve ervaring in de internationale hotel- en gastvrijheidssector. Na het afronden van Hotel Management School in Maastricht, begon Jan zijn carrière bij Holland America Cruises, Southern Pacific Hotel Corporation. Hierna werd hij General Manager van verschillende hotels in Nederland, waaronder het NH Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam en werd hij lid van de raad van commissarissen bij Golden Tulip en NH Hotels.
Zijn ervaring en zijn uitgebreide netwerk vormen de basis van Hospitality Support Group, opgericht in 2001.
Lees meer over Jan Roersma.

Jan Steinebach

Jan Steinebach Jan Steinenbach is senior director van CBRE in Nederland.
De CBRE Group, voorheen CB Richard Ellis, is een internationale vastgoedorganisatie met het hoofdkantoor in Los Angeles. Het bedrijf is wereldwijd het grootste vastgoedadviesbureau.

Binnen al de businessunits heeft CBRE een specialisatie in hotels en daar is Steinebach  verantwoordelijk voor binnen Nederland. Naast advies geeft CBRE ook taxaties, maar voornamelijk transacties aan verkoop van hotels. 

Steinebach is afkomstig van Bricks and Brains, zijn eigen adviesbureau voor hotelvastgoed dat ruim 10 jaar geleden door hem werd opgericht. De hotelprojecten die hij in deze jaren heeft begeleid, hebben hem een stevige reputatie in de hotelsector opgeleverd. 
Lees meer over Jan Steinebach.

Rutger Oranje

Rutger Oranje Rutger Oranje, partner bij DLA Piper, is ruim 33 jaar werkzaam als all-round professional in vermogensrecht in de breedste zin van het woord. Hij adviseert nationale en internationale bedrijven over verschillende vastgoedontwikkelingen en transacties, met name bij de aankoop en verkoop van vastgoedportefeuilles. Bovendien is hij betrokken bij veel noodlijdende, zakelijke aangelegenheden en hoteltransacties. In 1982 begon Oranje zijn carrière bij Schut & Grosheide, de voorganger van DLA Piper, en sinds 1988 is hij partner. Als partner in de Nederlandse vastgoedpraktijk heeft Oranje uitstekende toegang tot het internationale netwerk van de grootste vastgoedpraktijk groep in de wereld. Hij is lid van verschillende gespecialiseerde verenigingen en voorzitter van de raad van beroep van de Nederlandse Vereniging van Reisbureaus en Touroperators (ANVR).
Lees meer over Rutger Oranje.