We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Patrick Stal (Head of Marketing bij Uber): ‘Wij gebruiken digitale technologie, maar organiseren ook de fysieke wereld’

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 3 januari 2019
Uber, een merk waar veel over wordt gepraat, maar dat zelf weinig meepraat. De head of marketing van Uber geeft ons een kijkje in de wereld van het internationale merk. Wat zijn de ontwikkelingen en ambities van de organisatie? En hoe kijkt Patrick Stal met een marketingbril naar het merk?
 
Marketing 
‘Uber heeft vooral een sterk product gemaakt, terwijl er de afgelopen jaren eigenlijk nooit over marketing werd nagedacht. Dat is interessant in het kader van startups en scale-ups: je kunt een heel goed product hebben, maar je moet altijd nadenken over hoe je dat op langere termijn gaat opbouwen. Voor mijzelf begon de reis bij Uber vooral met de ambitie om marketing bij de organisatie te laten landen. Marketing als discipline was binnen Uber nog onontdekt. Ik vind het belangrijk dat mensen begrijpen wat wij proberen te doen en hoe we dat doen. Bij Uber zijn de medewerkers erg missie-gedreven en er gebeuren veel boeiende dingen binnen de organisatie die voor de buitenwereld onbekend zijn. Daar kon ik wel wat mee toen ik anderhalf jaar geleden startte. Het ouderwetste beeld van marketing, ‘iets leuker maken dan het is’, geldt niet bij Uber. Wij willen de wereld laten zien waar we mee bezig zijn, zonder dat ze het idee krijgen dat we iets willen verkopen.’
 
Digitale technologie in de fysieke wereld
‘Uber is een product dat acht jaar geleden is ontdekt. Drie app-bouwers zeiden na een conferentie tegen elkaar: ‘wat zou het goed zijn als we hier op de stoep een ritje kunnen bestellen.’ Nadat zij een app bouwden, hebben ze zich de vraag gesteld: ‘wat willen we eigenlijk?’ Daarna zetten ze de missie neer: ‘mobiliteit moet voor iedereen in de wereld zo beschikbaar zijn als vloeiend water’. Inmiddels is Uber niet alleen een transportbedrijf voor mensen, maar ook een vrachtbedrijf in de VS en de grootste voedsel-bezorg-organisatie. Wat ons anders maakt dan andere tech-bedrijven is dat wij ongelofelijk geworteld zijn in de echte wereld. Wij gebruiken digitale technologie, maar organiseren ook de fysieke wereld.
 
Nieuwsgierig geworden naar de ontwikkelingen van Uber? En ben je benieuwd hoe Patrick Stal als marketeer bij Uber terecht is gekomen? Kijk dan de hele aflevering!

Patrick Stal

Patrick Stal Patrick Stal is head of marketing EMEA bij Uber in Amsterdam. In zijn rol bij Uber geeft hij leiding aan meer dan 100 marketeers die hard werken om een van 's werelds meest interessante merken in meer dan 40 landen te laten groeien en versterken.

Voordat hij bij Uber kwam, bekleedde hij senior marketingfuncties bij TomTom, leidde hij de Interbrand Benelux-praktijk en startte zijn carrière in management consulting. 
Lees meer over Patrick Stal.