We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Paul Hopman (DLA Piper): ‘Hoe ben je als kantoor in staat voortdurend de stappen te zetten die nodig zijn?'

DLA Piper Talks, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 30 januari 2019
DLA Piper is actief is in 40 landen en 85 steden. Ronnie Overgoor gaat in gesprek met Paul Hopman (Country Managing Partner DLA Piper). Wat is zijn visie op de ontwikkelingen in de advocatuur?
 
Wat voor veranderingen zie je in de arbeidsmarkt? ‘De arbeidsmarkt staat natuurlijk al langer in de spotlights. Hoe trek je goede mensen aan en hoe behoud je ze, zijn belangrijke issues. Hoe zorg je dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en dat ze uitgedaagd blijven? De advocatuur biedt een hele steile leercurve. Daarnaast krijg je veel kansen om binnen ons kantoor in Nederland of internationaal te werken. Het mooie aan de advocatuur is dat er altijd nieuwe, leergierige en ambitieuze mensen uit de schoolbanken komen en rechtstreeks bij ons kantoor starten. Zij dagen mij uit,' aldus Hopman.
 
Robots, AI en andere technologie: wat is de impact in de advocatuur? ‘Dat zie je nu natuurlijk al binnen ons kantoor: processen die geautomatiseerd worden en databanken die met behulp van AI worden doorzocht. DLA Piper valt regelmatig in de prijzen als innovatieve partij. Toch staan we nog aan het begin van al deze ontwikkelingen in de innovatie die voorhanden is. De innovatie heeft nog wel een ontwikkeling door te maken om de snelheid en service te bieden die wij – en onze klanten - gewend zijn. Je ziet door de eeuwen heen dat er innovaties komen die mensen mogelijkerwijs vervangen en ondervangen ook bepaalde vragen, maar genereren weer nieuwe vragen. Dat zie je ook in de banenkwestie – daar is in de politiek een groot debat over gaande: vervangt technologie de mens? Er ontstaan juist weer nieuwe banen in de IT en als data-analist. Er komt ook weer nieuw werk voor in de plaats.’
 
Als je kijkt naar de kantoren van DLA Piper: wat is dan de thematiek die juridisch heel uitdagend zijn? ‘Sustainability is een onderwerp dat veel klanten raakt. Dat gaat natuurlijk over het Parijs-akkoord en om te voldoen aan 2050. Dat raakt real estate, heeft invloed op de financiële sector, de energiesector en het heeft uiteraard invloed op de patenten-kant die wij bedienen. Er zullen nieuwe uitvindingen komen die mensen willen beschermen.'
 
Hoe ziet DLA Piper de toekomst?
 ‘Wij blijven veranderen en moeten veranderen om aan de wens van de klant te voldoen. Bepaalde politieke ontwikkelingen en de Brexit zullen voor veranderingen zorgen. Er zijn geen zaken waar ik direct van wakker lig, maar er zijn altijd thema’s waar je je hoofd over breekt. Ben je als kantoor in staat om voortdurend de stappen te zetten die er nodig zijn? De mens houdt niet echt van verandering en we zien het vaak als iets bedreigends, maar als managing partner is het je taak of rol om mensen te overtuigen dat je stappen moet maken en te veranderen als de markt er om vraagt', aldus Hopman.
 
Nieuwsgierig geworden naar de laatste ontwikkelingen binnen de advocatuur? Kijk de hele aflevering met Paul Hopman (Country Managing Partner DLA Piper). 
 

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met DLA Piper, één van de grootste zakelijke juridische dienstverleners wereldwijd.
 

Paul Hopman

Paul Hopman Paul Hopman is als Country Managing Partner van DLA Piper voornamelijk betrokken bij een breed scala van financiële regelgevings- en procesgerelateerde zaken, met de nadruk op de oplossing van geschillen tussen financiële instellingen en hun retail- en groothandelsklanten.

Hij adviseert banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsondernemingen, beleggingsfondsen en andere financiële instellingen over de impact van financiële dienstverlening in Nederland, Europa en internationaal.
Lees meer over Paul Hopman.