We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Hoe gaat ondernemer Derck Mekkering (RADYGO) de strijd aan met schadelijke straling van onze devices?

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 18 april 2019
Onze schermtijd loopt enorm op: we zijn elke dag druk bezig met onze smartphones en tablets. Volgens Derck Mekkering (Founder RADYGO) is dat levensgevaarlijk. Hij ontwikkelde een stralingsbeschermende deken die ons moeten beschermen tegen de schadelijke stralingen van verschillende stralingsproducten. Wat is het verhaal van deze 'impact entrepeneur'?
 

Straling
Schadelijke straling uit mobiele telefoons en andere devices: is er al hard bewijs? 'Jarenlang onderzoek wijst uit dat de straling uit telefoons schadelijke gevolgen heeft voor onder andere vruchtbaarheid en ons DNA. Dit geldt voor meer consumptiegoederen die we sinds de Tweede Wereldoorlog gebruiken. Bij veel producten is er een negatieve impact op personen en het milieu, zoals bij auto’s, sigaretten, suiker en andere zaken.’ 
 
Er zijn veel organisaties die de negatieve effecten van straling uit telefoons en tablets tegenspreken.‘Het is aantoonbaar dat veel onderzoeken naar de effecten van stralingen gefinancierd worden door de industrie zelf. Tevens zitten er enorme economieën vast aan mobiele telefonie. Het is onze beste vriend, want iedereen is dagelijks urenlang met zijn of haar smartphones bezig’, aldus Mekkering.
 
Beste vriendje vs foute vriendje
Je hebt van huis uit een passie meegekregen voor telefonie. ‘Het streven naar veiliger omgaan met stralingen past in het grotere plaatje van verduurzamen van industrieën. Naast roken, suiker en alcohol zijn we ons meer bewust van de schade van de stralingen uit een antenne. Van origine ben ik een tech-fan. Mijn vader heeft in de jaren tachtig als een van de eerste in Nederland de draadloze DECT-telefoon op de markt gebracht. Door het succes van mijn vader werden technologie en telefonie mijn passie. Ik ben door de komst van de iPad in 2009 gaan ondernemen, maar in 2012 - door het zien van een documentaire over de negatieve gevolgen van stralingen - werd mijn beste vriendje plotseling mijn foute vriendje. Ik heb daarna een paar beerputten geopend en ik wilde dat iedereen bekend werd met de negatieve gevolgen van stralingen. Een mooie hedendaagse trend is dat de overheid preventieve maatregelen initieert om de burger een richtlijn mee te geven om veilig om te gaan met schadelijke goederen.’
 
RADYGO
Je hebt een textiel ontwikkeld die de stralingen moet tegenouden? ‘We kennen allemaal het beeld van onszelf waarin we ’s avonds op de bank door onze telefoon scrollen met de telefoon net boven het kruis. Om de straling bij de edele delen weg te halen, hebben we een speciaal dekentje ontwikkeld. De ontwikkeling van een textiel dat schadelijke straling tegenhoudt is voor mij een ontdekkingsreis geweest. Het was een traject van learn by doing. We hebben expertise uit verschillende velden ingevlogen om tot het eindproduct te komen. We hebben de beste partijen aangetrokken om onze producten te testen', aldus Mekkering.
 
Nieuwsgierig geworden naar de nieuwste ontwikkelingen binnen Radygo en de visie van Mekkering op technologische innovatie? Bekijk de hele aflevering!
 

Derck Mekkering

Derck Mekkering Derck Mekkering is een Man on a Mission, een missie die ons allen aangaat: hij wil dat we zo veilig omgaan met mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets. Dat doet hij met zijn bedrijf Radygo waarmee hij smart health technologie ontwikkelt op een wetenschappelijke basis. Zijn focus ligt op anti- stralingsproducten die onze vitale lichaamsdelen beschermen tegen onder andere smartphones en tablets.
Lees meer over Derck Mekkering.