We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

‘Het is de vraag wanneer pandeigenaren gaan verduurzamen’ | Arjen de Snoo (DLA Piper) | 7DTV

DLA Piper Talks, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 12 november 2019
Een van die initiatieven om de vastgoedsector duurzamer te krijgen is meeteenheid Paris Proof, ontwikkeld door Dutch Green Building Council (DGBC). Ronnie Overgoor gaat hierover in gesprek met Arjen de Snoo (advocaat bij DLA Piper) en Petran van Heel (ABN AMRO).

DGBC is een vastgoednetwerkorganisatie met als missie: het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Deze organisatie heeft Paris Proof ontwikkeld om in Nederland de doelen van het Parijse Klimaatakkoord te halen. Daarvoor moet het energieverbruik van vastgoed met twee derde omlaag ten opzichte van het huidige gemiddelde. De Snoo: ‘Paris Proof geeft aan wat er moet gebeuren om de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord te halen. Van Heel: ‘Paris Proof is een simpele meeteenheid: het gaat om het verbruik per vierkante meter. DGBC heeft ook een duurzaamheidscertificaat ontwikkeld: BREEAM. Dit certificaat wordt uitgegeven voor verschillende gebouwen: van kantoren tot winkels. Het is meer dan een energielabel, want je moet naast energie ook rekening houden met materialen, grondstoffen en management.’

Verduurzaming gebouwen
De Snoo: ‘Het is niet te vraag of, maar wanneer eigenaren en huurders hun gebouwen gaan verduurzamen. Hierbij is het belangrijk dat het juiste moment gekozen wordt.’ Van Heel: ‘Zo’n moment is bijvoorbeeld de overgang van de ene huurder naar de andere huurder. Wij kijken ook naar natuurlijke renovatiemomenten om een gebouw te verduurzamen. Gebouwen vragen, net als auto’s, ook om onderhoud. Dat is hét moment om een verduurzamingsslag te maken.’

Duurzaamheidsstrategie ABN AMRO
Van Heel: ‘We willen dat al het vastgoed waarin wij als bank investeren in 2030 energielabel A heeft. We moeten zorgen dat onze klanten toekomstig bestendig zijn. Daarnaast zien we dat heel de wereld focus krijgt op duurzaamheid. Het Parijse Klimaatakkoord gaat écht impact hebben op de ondernemers die wij financieren. Daar willen wij bij helpen, maar we willen zelf ook ons vastgoed Paris Proof maken. Op die manier laten we zien hoe wij het hebben gedaan en daar kunnen onze klanten van leren.’ De Snoo: ‘Met een duurzaamheidsagenda zoals bij ABN AMRO ben je als bank voorbereid op de toekomst en ben je de klimaatregels van de overheid voor.’ Van Heel: ‘We hebben een pro-actieve facility-afdeling die jaren in onze eigen gebouwen bezig is met verbetering met betrekking tot duurzaamheid en circulaire economie. Dit is wezenlijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie.’

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met DLA Piper, één van de grootste zakelijke juridische dienstverleners wereldwijd. 
 

Arjen de Snoo

Arjen de Snoo De Snoo werkt als Legal Director bij DLA Piper in het Infrastructure en Energy/Renewables team. Hij werkte daarvoor 12 jaar als advocaat bij Houthoff. De Snoo is specialist in (ruimtelijk) bestuursrecht en omgevingsrecht. Hij is lid van onder andere de Vereniging voor Bouwrechtadvocaten en de Vereniging van Onteigeningsadvocaten. De Snoo publiceert en spreekt regelmatig over zijn vakgebied en over de nieuwe Omgevingswet. 
Lees meer over Arjen de Snoo.

Petran van Heel

Petran van Heel Petran van Heel is sector banker bij ABN AMRO. Vanuit die functie volgt hij de belangrijke ontwikkelingen in de bouwsector.

Na afronding van de TU Delft en de Rotterdam School of Management (MBA) heeft Petran veel ervaring opgedaan aan zowel de vastgoed bouw – als de financiële kant. Na een start als vastgoed ontwikkelaar binnen Koninklijke BAM Groep heeft hij enige tijd in London gewerkt.
Terug in Nederland heeft hij zijn ervaring ingezet en een stap gemaakt naar vastgoedontwikkeling bij Rabo Vastgoed Groep (MAB).

Sinds december 2015 is Petran werkzaam bij ABN AMRO.
Lees meer over Petran van Heel.