We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Piet Hein Eek: Vormgever en eigenzinnig ondernemer

BusinessCribs, Eindhoven | Publicatie: 25 januari 2013
Hij werd bekend door zijn sloophouten kast, zijn eindexamen werk, en deze ging de wereld over. Maar inmiddels heeft Piet Hein een hele brede collectie met alle mogelijke producten.

Op korte termijn wil Piet Hein Eek starten met een eigen Piet Hein Eek winkel met eigen spullen en spullen die zij cureren in Maastricht en deze uitbouwen tot een internationaal dealer netwerk met eigen winkels.
Op puur artistiek vlak gaat hij beginnen met het maken van bustes, hoofden met torso, gemaakt van kantoorafval. Pennetjes, nietjes, inktcartridges, alles gestapeld.

Piet Hein: ‘Beiden zijn niet nodig om het toch leuk te hebben, maar ik verwacht toch dat het gaat gebeuren.’

Bedrijf

In 2010 kocht en verbouwde Piet Hein Eek voor zo’n 5,5 miljoen euro een oude uitgeleefde Keramiek fabriek van Philips. Nu is de essentie een grote werkplaats. Deze staat centraal, ook binnen de hele gedachte van Piet Hein Eek. Daarom heen vinden we de entree, kantoren, een showroom, winkel, restaurant, magazijn, galerie ruimtes en een evenementen ruimte.

Piet Hein vertelt over zijn manier van werken en ondernemen, wat zonder meer uniek en inspirerend genoemd mag worden. En succesvol, met inmiddels 6 miljoen euro omzet en een jaarlijkse continue groei van 10/20%.

Toch investeert Piet Hein niet in groei, maar stopt hij energie in datgene wat ie leuk vindt: ‘Je vindt een restaurant leuk, je doet het en je hebt er weer een miljoen omzet bij’.

Piet Hein Eek over organiseren

‘Ik heb heel weinig afspraken, reis weinig en toch heb ik veel omzet, die ook nog eens voor een groot deel van mij afhankelijk is. En dan hoor ik andere ondernemers en die hebben het hartstikke druk. Hoe kan dit nou?’

Piet Hein denkt vanuit processen en doet alleen datgene dat zinvol is en effect oplevert, op het moment dat het kan, met de middelen die je hebt, dit gaat over alles inclusief ook het organiseren van het bedrijf. Pragmatisme ten top. Tegen zijn medewerkers:
‘Als jullie niet nodig waren geweest dan waren jullie er ook niet geweest. Want als ik met het knipperen van mijn oog een kast kan maken en leveren, zou ik dat liever doen.’

Dat hele doelgerichte en pragmatische zit in zijn hele organisatie en is niet zozeer een structuur maar een mentaliteit waarmee gewerkt wordt.

Je omgeving is belangrijk dan het doel op zich. Dat dingen lukken is gaver dan wat die dingen zijn. Het proces is waar het om gaat.

Doelen

Piet Hein heeft wel degelijk een stip aan de horizon, maar die zijn best plat. Je moet er geen moeite voor hoeven doen, want:
‘Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar als je in Berlijn komt is het toch ook leuk?’

Piet Hein Eek: Een man met een beduidend ander aanvalsplan dan een gemiddelde onderneming :)

Piet Hein Eek

Piet Hein Eek Piet Hein Eek (Purmerend, 29 april 1967) is een Nederlands ontwerper (industriële vormgeving).
Eek studeerde in 1990 af aan de Design Academy in Eindhoven met een kast van sloophout. In een tijd van “overdadigheid” koos hij voor simpel materiaal en een sobere vormgeving. Eek ontwerpt (en fabriceert) meubilair, verlichting en accessoires en houdt zich daarnaast bezig met de inrichting van gebouwen. In het Stedelijk Museum Amsterdam en het Groninger Museum werden tentoonstellingen aan zijn werk gewijd.

Eek woont in het Brabantse Geldrop en werkt in Eindhoven.Voor de vijftigste verjaardag Fair Trade Original ontwierp hij een serie manden van resthout en keramische vazen. Sinds 2011 biedt Wehkamp een door Piet Hein Eek ontworpen basiscollectie meubelen aan. De eerste vijf meubelstukken werden gepresenteerd in het atelier van Eek op 22 oktober 2011, de eerste dag van de Dutch Design Week. In 2012 zijn er nog vijf stukken toegevoegd aan deze collectie. De meubels zijn volledig demontabel waardoor ze kunnen worden bezorgd in een platte doos, met een handleiding om ze in elkaar te zetten.

Anno 2016 is Piet Hein Eek nog altijd kapitein. Hij biedt jonge designers (expositie)ruimte aan in zijn ontwerpstudio op Strijp in Eindhoven.

(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Hein_Eek)
Lees meer over Piet Hein Eek.