We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

GroeiGeld | Ruud Hendriks

GroeiGeld, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 12 juni 2012

Ruud Hendriks

Ruud Hendriks  Ruud ontwikkelde al jong een passie voor media.
Hij werkte als DJ en nieuwslezer voor de zeezenders Radio Mi-Amigo en Radio Caroline en vanaf zijn 18e tien jaar lang freelance voor Studio Sport. Daar versloeg hij o.a. de Elfstedentocht van 1986 en presenteerde hij de Olympische Spelen van Seoul in 1988.

In de jaren 80 werkte hij als radio en TV verslaggever voor de Veronica Omroep Organisatie. Hendriks introduceerde er het eerste non-stop nieuwsformat van Nederland "Veronica Nieuwsradio" en de TV actualiteitenrubriek "Nieuwslijn" waarin een voor die dagen revolutionaire vormgeving samen werd gebracht met een gedegen journalistieke inhoud.
Hendriks is een van de grondleggers van commerciële radio en televisie in ons land. Medio jaren 80 schreef hij de business plannen voor o.a Sky Radio, Radio 10, RTL4 en RTL5. Al deze stations richten zich in eerst instantie vanaf het buitenland op Nederland.

Ruud was de eerste programmadirecteur van RTL Nederland en verliet de organisatie toen hij benoemd werd tot Managing Director van NBC Europe in Londen. Hij reorganiseerde er fors en vormde NBC Superchannel om tot CNBC Europe.

Joop van den Ende en John de Mol vroegen Hendriks in 1993 hun TV productiebedrijf Endemol internationaal uit te bouwen. Hendriks was als lid van de Raad van Bestuur medeverantwoordelijk voor de groei van 3 naar 18 landen. Hij was betrokken bij de beursgang, 28 overnames en ook verantwoordelijk voor alle interactieve en online diensten van de grootste onafhankelijke TV producent in Europa.
In 1996 functioneerde hij kortstondig als CEO bij het door hem en John de Mol bedachte Sport 7 dat de TV rechten voor het Nederlandse voetbal had gekocht. Sport 7 staakte - na veel maatschappelijke onrust – al na 4 maanden uitzenden z'n activiteiten.

In 2000 werd Endemol verkocht aan Telefonica. Hendriks vertrok er een jaar later.
In de daarop volgende jaren was hij o.a. aandeelhouder van Radio Nationaal en SLAM!FM en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Radio 538, UBF en van het bestuur van de Stichting het Nieuwe Parool.

Tussen 2007 en 2009 was hij samen met Derk Sauer, Harry de Winter en Frits Barend eigenaar van
Het Gesprek, een TV zender die zich richtte op een hoogopgeleid publiek. Het viertal verkocht de zender eind 2009 aan beleggingsmaatschappij Egeria dat ook NRC Media had verworven. Hendriks was daardoor kortstondig aandeelhouder van NRC Media.

Tegenwoordig is hij commissaris bij Theodoor Gilissen Bankiers en lid van de Raad van Advies van o.a (reclamebureau) BSUR, AIMGen, Mobitto, Diitit.com en Toogethr. Hendriks presenteert freelance voor BNR NIeuwsradio en schrijft een column voor Emerce. Daarnaast spreekt hij regelmatig op evenementen over innovatie, media en ondernemen.

Ruud hendriks is co-founder van Startupbootcamp, een accelerator die de komende jaren 30 startende ondernemingen intensief gaat begeleiden. Aandeelhouders zijn o.a Vodafone, ABN-AMRO en Boer & Croon.
Ruud Hendriks is getrouwd met Annemieke van der Mast en woont in Amsterdam.
Lees meer over Ruud Hendriks.