We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Corendon baas Atilay Uslu zoekt opvolger

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 18 april 2013
Hij is de oprichter en baas van reisorganisatie Corèndon. De organisatie bestaat uit een touroperator en twee luchtvaartmaatschappijen met samen tien Boeings. In 2012 kwam de winst op circa 7 miljoen euro bij een omzet van ruim 330 miljoen euro. Dit jaar gaan ze nog groeien naar 12 boeings.

Alles doen voor geld doet hij niet, maar als je zaken doet heb je er uiteraard mee te maken, zegt Aitlay. 

“De naam Corendon komt van de een na sterkste edelsteen na diamant. Diamant is ook patserig.”

De in '94 in de reisbranche begonnen ondernemer was het werk in de horeca zat en wilde niet meer ‘s nachts werken in zijn grill room. “Ik had geen grote intenties toen ik in de reisbranche begon. Groenteboer had ook gekund maar dat is echt hard werken...”

Vorig jaar was 40% van de boeings leeg. Dus dit jaar moet de groei komen van het vullen van die leegstand. “Massa is kassa, je verdient 10 euro per klant.”

89% van de klant in de reisbranche vind de prijs het belangrijkste bij het uitkiezen van de vakantie en 70% sales gaat online. Daarnaast blijven de callcenters nog steeds van groot belang.

OVERDRACHT
We zijn bezig met het zoeken van een opvolger: “Het is lastig om over te dragen, je bent altijd bang dat iemand stuk maakt wat je hebt opgebouwd.” In 2014 moet de opvolger zijn gevonden. 

DUURZAAM
We zijn bezig een bos te planten van 1 miljoen bomen, 400.000 reeds geplant, 1 geplaatst door Prinses Irene.
"Boom planten is mijn hobby. ..”

Bij het boeken van een vlucht help je mee aan het planten van de bomen. Zo'n 60% van de reizigers opt niet out voor de boom. Over het al dan niet toegestane karakter van de opt-out regeling:

“Opt-out, voor de toevoeging van een boom bij de boeking, dat mag misschien niet maar we doen het wel...”  :)Atilay Uslu

Atilay Uslu Ik ben geboren op 3 januari 1968 in Emirdag, Turkije. In 1969 ben ik naar Nederland verhuisd. Na de normale basisopleidingen heb ik elektrotechniek gestudeerd en deze studie tot 1990 toegepast als technicus bij Fokker.

In 1990 ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer. Tot 1993 als eigenaar/uitbater van restaurant Paspoort in Haarlem. In 1993 volgde de overstap naar de reiswereld. Vanaf die tijd ben ik eigenaar/directeur van respectievelijk Mega Reizen, Snowman en Transatlas geweest.

Sinds 2000 ben ik mede-eigenaar/directeur van de Corendon groep, als touroperator verantwoordelijk voor het opzetten, verkopen en uitvoeren van vakantie-reizen naar Turkije, Egypte, Griekenland, Bulgarije, Marokko, Israël, Portugal en Tunesië alsmede de verkoop van vakantiewoningen in Turkije. De groep heeft meerdere vestigingen in Nederland als ook in Duitsland en België.

In 2005 heb ik met mijn partner Corendon Airlines opgericht. Een Turkse vliegtuigmaatschappij die met een vloot van inmiddels 9 vliegtuigen een behoorlijk gedeelte van de klanten van de Corendon groep naar hun vakantiebestemmingen vervoert. In 2011 heb ik Corendon Dutch Airlines opgericht, zodat ik ook vanuit Nederland naar Europese bestemmingen kan vliegen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staat hoog op de agenda bij Corendon. Vliegen zorgt voor een enorme milieu belasting en daarom bedachten wij een ambitieus plan dat wij samen met onze klanten gaan uitvoeren. Al onze passagiers kunnen de komende jaren de uitstoot die vrijkomt door hun vlucht compenseren door het aanschaffen van een boom. De desbetreffende boom wordt vervolgens in samenwerking met de Turkse stichting TEMA in Turkije geplant. Het is de bedoeling dat er in Turkije de komende jaren 1 miljoen jonge bomen in twee bossen worden geplant. Onze klanten dragen door ons bomenprogramma bij aan het aanpakken van bodemerosie in Turkije en daarnaast creëren wij bewustwording dat vliegen veel schade aan de natuur veroorzaakt. Als laatste punt is er door het bomenprogramma sprake van een tastbare CO2 compensatie.

Wij hebben nog meer duurzame initiatieven. Door het plaatsen van winglets aan twee toestellen van Corendon Airlines zorgen wij voor een lager brandstofgebruik. Volgend jaar willen wij aan nog eens vijf vliegtuigen winglets bevestigen.

Als persoon en dus ook met mijn bedrijf wil ik meer doen op het gebied van duurzaamheid. Wij investeren veel op het gebied van duurzaamheid in de luchtvaartsector. Daarom heb ik een stichting opgericht om op een onafhankelijke manier met geselecteerde projecten innovatieve en duurzame ontwikkelingen te bevorderen. Dat is wat mij betreft de enige manier om echt bij te dragen aan de verduurzaming van de toeristische branche.

Ik denk dat we altijd zullen blijven reizen, maar ik wil wel dat onze klanten zich bewust zijn van het effect op het milieu. Reizen gaat door, maar dan wel duurzamer!

Atilay Uslu, CEO Corendon Vliegvakanties

mei 2011
Lees meer over Atilay Uslu.