We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Zakelijk op 7 over innovatie: ‘Nederland moet opleiden tot friskijkers en dwarsdenkers’

Zakelijk op 7, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 17 september 2013
110230236-CBAbanner468x60_1

Zakelijk op 7 over innovatie: ‘Nederland moet opleiden tot friskijkers en dwarsdenkers’

Claire Boonstra (Operation Education), Jan Rotmans (Professor duurzaamheid) en Maikel Beerens (Xilloc Medical) zijn wat je noemt friskijkers en dwarsdenkers. En daar zijn er volgens hen veel te weinig van in Nederland.


‘We hebben in Nederland meer mensen nodig die buiten de lijntjes kleuren’, zegt Boonstra. De oprichtster van augmented reality bedrijf Layar heeft sinds kort een nieuwe passie: het onderwijs hervormen met Operation Education. ‘Onderwijs is veel te eenzijdig, want iedereen maakt dezelfde CITO-toets ‘, zegt Boonstra die tegenwoordig haar geld verdient als veelgeboekt spreker.

De onderwijsstructuren staan op de eerste plek, in plaats van de leerlingen’, valt Rotmans haar bij. De hoogleraar is expert op het gebied van veranderingen. ‘Het zijn de dwarsdenkers die het verschil gaan maken.’ Elk kind moet daarom worden afzonderlijke leerdoelen krijgen, zodat hij of zij zich kan ontwikkelen naar eigen smaak en kunnen.

‘Ik wou dat ik eerder de optie had gehad om ondernemer te worden, haakt Beerens in. ‘Ik was geen goede leerling.’ Maar zijn bedrijf Xilloc Medical gaat als een speer. Beerens maakt schedelprotheses op maat, met de hulp van een 3D-printer.

‘Ik was het irritantste jongetje van de klas’, zegt Rotmans. ‘Omdat ik niet uniform was aan het heersende systeem.’ Rotmans is dan ook een fervent pleiter van onderwijsvernieuwing. “Ik zou een deel van de universiteiten afbreken, en een nieuwe opzetten die meer dwarsverbanden trekt.’

​Binnen nu en 5 jaar komt er een uitbarsting van creativiteit en Innovatie, denkt de hoogleraar. ‘We gaan naar een economie die circulair is en waarbij nieuwe technieken decentraal worden ontwikkeld.’

Claire Boonstra

Claire Boonstra Claire Boonstra (1975) is oprichter van het augmented reality bedrijf Layar, maar heeft sinds begin dit jaar een nieuwe droom. Het verbeteren van het onderwijs. Dat probeert ze met het project Operation Education. Volgens Boonstra is ons huidige onderwijssysteem teveel een keurslijf geworden. Een systeem met verplichte leerdoelen en de cito-toets. Deze zouden kinderen tegenhouden om hun eigen talenten te ontwikkelen. Via een online manifest streeft ze naar afzonderlijke leerdoelen voor elk kind, met de gezamenlijke begeleiding van leraren, ouders en experts.

Boonstra studeerde bouwkunde in Delft werd trainee bij Interbeton HBG in Venezuela en werkte voor KPN, Unilever en Talpa Digital, en stond in haar vrije tijd aan het hoofd van een blog over wintersport. In 2009 volgde de oprichting van Layar, dat uitgroeide tot marktleider op het gebied van augmented reality en ‘interactief drukwerk.’ De app van het bedrijf werd to nu toe 26 miljoen keer gedownload in 209 landen en telt 22.000 professionele gebruikers.

​Het leverde Boonstra de titels ‘Young Global Leader’ van het World Economic Forum 2012 op en Online Mediavrouw van het jaar.
Lees meer over Claire Boonstra.

Jan Rotmans

Jan Rotmans Jan Rotmans is hoogleraar en een autoriteit op het gebied van duurzaamheid en transities.
Een ‘maatschappelijk gedreven wetenschapper’, zoals hij dat zelf zegt. Een veelgezien spreker, publicist en columnist op het gebied van duurzaamheid, klimaatverandering, global change en systeeminnovaties met zeker 200 artikelen op zijn naam. Rotmans was ooit de jongste hoogleraar in Nederland en de eerste in het land die op klimaatverandering promoveerde.

Daarna werkte hij 6 jaar als onderzoeker bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). In 1997 werd Rotmans professor aan de Universiteit van Maastricht (International Centre for Integrative Studies). In 2004 richtte hij bovendien onderzoeksinstituut DRIFT (Dutch Research Institute For Transitions) op en werd professor in transities and transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

​Jan maakt zich als oprichter van stichting Urgenda hard voor een duurzame maatschappij. Dat doet hij onder meer door het opstellen van richtlijnen voor deze samenleving en zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor zijn duurzame beweging.
Lees meer over Jan Rotmans.

Maikel Beerens

Maikel Beerens Maikel Beerens (1985, Sint-Oedenrode) is de oprichter van Xilloc Medical, een bedrijf dat schedelprotheses op maat maakt met de hulp van 3D-printtechnieken. Een onderneming die voortvloeide uit een afstudeerproject aan de universiteit van Maastricht en een samenwerking tussen ingenieursbureau IDEE en het lokale Medisch Centrum.

Dat resulteerde in de eerste op maat gemaakte implantaten vervaardigd met een 3D-printer.
​Het leverde Beerens in 2011 de Shell Livewire Award op.
Lees meer over Maikel Beerens.