We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Monique Collignon: 'Ik wil dit nooit meer meemaken'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 11 oktober 2013
Fashion designer Monique Collignon werd in juni failliet verklaard. Een combinatie van veel voorfinanciering, een duur huurcontract en 'hier en daar een rekenfoutje' werden haar te veel. Maar omdat haar omzet wel weer groeide en ze herstructureerde, was ze ervan overtuigd aan het einde van het jaar haar schuldeisers te kunnen betalen. Maar één daarvan had geen geduld en vroeg het faillissement aan. 

Dat kwam als een totale verrassing voor Monique Collignon en haar man Jan Henny Holvast, met wie ze het bedrijf runt. 'Het was net alsof ik door mijn stoel zakte. Het is zo'n onwezenlijk gevoel, ik heb twee dagen lopen janken. Ik wil dat nooit meer meemaken.'

De ontwerpster praat nu met investeerders om een herstart te maken. Ze heeft een driestapsplan gemaakt om haar bedrijf opnieuw op te bouwen en internationaal te gaan. Achter de schermen werkt ze al aan de eerste schetsen voor de voorjaar-zomercollectie van 2014. 'Later zetten we misschien iemand anders op bepaalde punten, ook op zakelijk gebied, maar ik wil nu het eerste stuk zelf doen. Sinds het faillissement voel ik me per uur meer ondernemer. Het was een hele zware periode, maar dit gaat me nooit meer overkomen.'

Kleding Karin Husslage: Marc by Marc Jacobs via PerfectlyBasics.nl
PerfectlyBasics-logo
 

Monique Collignon

Monique Collignon Monique Collignon (50) is een Nederlandse modeontwerpsterr, bekend om chique couture voor de vrouw. In de zomer van 2013 ging Collignon failliet. Naar eigen zeggen ontwierp Collignon al vanaf het moment dat ze een potlood kon vasthouden.

Op haar vijfde maakte ze haar eerste poppenkleertjes, met als grootste inspiratiebron de Franse designer Coco Chanel. ‘Ik wilde een Coco worden’, wist de Schiedamse al vanaf haar pubertijd. Ze deed de modeacademie in Rotterdam en ontwierp in het begin van haar carrière vooral sportkleding. Daar kwam begin jaren negentig verandering in, toe ze haar eerste haute couture collectie maakte en zich vestigde in Amsterdam.

Collignon bouwde snel een solide naam op in de wereld, in zowel binnen als buitenland. Omdat klanten soms moesten vechten om een kledingstuk besloot ze daarnaast prêt-à-porter collecties te ontwerpen om aan de vraag te kunnen beantwoorden.

​Collignon staat bekend om haar doorzettingsvermogen en creativiteit. Het leverde haar in 2010 een Dutch Designer of the Year Award op.
Lees meer over Monique Collignon.