We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Ties Mouwen: “Rutte solliciteerde ook voor mijn functie, maar kreeg de baan niet.”

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 5 november 2013
Hij is 23 jaar, genomineerd voor de Duurzame Jongeren Top 100 en gaat op de koffie bij VN-baas Ban Ki-moon. Ties Mouwen is Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.
 
“De jongeren van Nederland hebben mij via de Nationale Jeugdraad verkozen tot vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.”

Maar hoe weet hij wat jongeren belangrijk vinden? “Ik trek het land in, sta voor de klas, ga naar bijeenkomsten en discussies en gebruik sociale media.”

Uitdaging
Jongeren binden blijft volgens Mouwen een uitdaging. En dan studeert hij er ook nog naast. “Ik ben het meeste tijd kwijt aan de praktijk. Mijn handen jeuken om iets te doen.”

De universiteit heeft er begrip voor. “Dit is mijn eerste stap in het maken van verschil.”En daarvoor gaat Mouwen zo min mogelijk op reis. “Ik moet al die CO2-uitstoot kunnen verantwoorden.”

New York
Maar hij komt net van een VN-bijeenkomst uit New York. “Ik trek de beleidsmakers aan hun mouw, sta er met flyers en stickers en verspreid de standpunten van jongeren in de notendop.”

Zoals het in acht nemen van de limieten van de aarde bij het ontwikkelen van de economie en jongerenparticipatie – “die is ondermaats. Er is te weinig deelneming van jongeren.”

Ver van je bed
De VN is desondanks een ver van je bed show voor de meeste jongeren. “Waarom horen we hier niet vaker over”, hoort Mouwen dan. “Het duurt even voordat ik waardevolle input kan verzamelen.”

Duurzaamheid zou volgens Mouwen meer aandacht moeten krijgen in het Nederlandse onderwijs. “Iedereen die van school komt moet weten wat de stand van zaken is wat betreft het milieu”, zegt hij. “We moeten grotere opofferingen maken.”

Onderwijs
Maar er zal waarschijnlijk niet al teveel getornd worden aan het onderwijs. “De gevestigde orde moet wakker worden geschud." We kunnen Volgens Mouwen niet in deze weelde blijven leven. “Dit is misschien wel de meest welvarende periode voor het Westen ooit.”

Mouwen wil zien dat er minder ongelijkheid is. “Bijvoorbeeld in inkomens.” Dan is de politiek een logische volgende carrièrestap. “Rutte solliciteerde ook voor deze functie, maar kreeg de baan niet.”

Ties Mouwen

Ties Mouwen De Utrechtse student Ties Mouwen (1990) werd in maart van dit jaar verkozen tot Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. De komende twee jaar vertegenwoordigt hij de stem van jongeren bij  de Verenigde Naties (VN).

Mouwen spreekt hiervoor met duizenden jongeren over klimaatverandering en duurzaamheid. Input die hij ook meeneemt naar de klimaatconferentie van de VN om te lobbyen voor de standpunten van de jonge generatie.

De student vindt het belangrijk dat jongeren gehoord worden over  duurzame ontwikkeling. ‘Het gaat om onze wereld en onze toekomst’ zei hij bij zijn aanstellen.

Mouwen is ook onderdeel van het Green Team, met Marjan Minnesma, Maurits Groen, Marieke van der Werf en Jan van Betten. Ze bekijken hoe busmaatschappij Arriva duurzamer kan ondernemen..

Ties Mouwen volgt een Master Sustainable Development, Energy & Resources aan de Universiteit Utrecht.
Lees meer over Ties Mouwen.