We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Adjiedj Bakas: ‘In 2014 gaat de economie terug naar de basis’

Geldzaken, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 19 november 2013
Trendwatcher Adjiedj Bakas werd door financieel adviseurs verkozen tot een van meest invloedrijke personen in de financiële sector. In zijn nieuwe boek ‘Trends 2014’ beschrijft hij wat we komend jaar mogen verwachten.

“We gaan weer terug naar de basis”, zegt Bakas. “Mensen gooien hun oude schoenen niet meer weg, maar laten er nieuwe zolen onder zetten.”

De trend van de ruileconomie zal zich in 2014 sterker manifesteren. “We hoeven niet meer alles te hebben, we kunnen het ook lenen. Of iets doen in ruil voor iets anders.”

Daarmee verwacht Bakas dat de economie kleinschaliger en meer zelfvoorzienend gaat worden. Ambachten komen terug en we moeten weer leren om het met minder te doen. “Leerlingen die kiezen voor techniek zullen direct een baan krijgen.”

Doe-het-zelf
De zakelijke dienstverlening zal daarentegen krimpen, denkt Bakas. Doe-het-zelf wordt weer helemaal hip. “Beleggen is in opkomst, want sparen levert nog maar weinig op.”

Ook ziet Bakas dat steeds meer personen en organisaties de taken van een bank op zich nemen. “Bij peer2peer banking gaan ondernemers elkaar geld uitlenen”, zegt Bakas. “Die trend zie je nu al in de private banking sector.”

Steeds meer bedrijven hebben een eigen bankvergunning. Google bijvoorbeeld en IKEA. “De bank van IKEA moet komend jaar naar Nederland komen.”

Verarmen
We moeten volgens Bakas ook terug naar de basis, omdat de grote middenklasse van Nederland verder zal verarmen. “Zij krijgen de meeste lastenverzwaringen te verduren. In Duitsland zie je om deze reden de middenklasse al slinken.”

Bakas zie een grote rol weggelegd voor big data, IT, de bio-based economy en de foodsector. “Big data zijn heel interessant, maar je moet ze wel zo gebruiken dat de consument er lol in heeft om zijn privacy op te geven.”

Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas “Alleen tegenwind brengt een vlieger omhoog!”

Trendwatcher Adjiedj Bakas is eigenaar en boegbeeld van Trend Office Bakas. Hij is een internationaal veelgevraagd spreker op congressen, strategiesessies en andere oploopjes. Hij geeft zo’n tweehonderd lezingen per jaar. Bakas (1963) is provocerend en altijd positief, ook in deze tijden van economische teruggang. Zijn motto is dan ook: “Tegenwind zorgt ervoor dat een vlieger omhoog komt”.

Duizendpoot

Bakas schrijft boeken, geeft lezingen en is een veelgevraagd gast in de media. De titels die hij uitbracht verschenen in het Engels, Nederlands, Zweeds, Chinees en Portugees. En binnenkort komt zijn eerste Duitse boek uit (Deutschland rechnet ab), over de toekomst en rol van Duitsland in Europa). Ook van zijn hand zijn de bestsellers The Future of Food, De Staat van Morgen, The End Of Privacy,De Toekomst van Gezondheid en De Toekomst van Werk. Dit jaar verschijnen de volgende titels van zijn hand: Plenty, megatrends water, energie en grondstoffen, The State of Tomorrow enDeutschland rechnet ab.
 
Lees meer over Adjiedj Bakas.