We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Zakelijk op 7: Vrouwen met ondernemerskriebels

Zakelijk op 7, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 17 december 2013
Weervrouw Helga van Leur, deurwaarder Connie Maathuis en jonge ondernemer Lidwien Heersink praten in aflevering 8 van zakelijk op 7 over ondernemen en vrouw zijn.

“Ik heb mijn hele leven gevochten tegen vooroordelen”, zegt Helga van Leur. “Als je op tv bent, krijg  je niet standaard een hoog salaris.” Er is bovendien meer. “Presenteren is maar de helft van wat ik doe.” Van Leur geeft lezingen over het klimaat en hoe daar rekening mee te houden.

“Klimaatverandering is een feit”, zegt van Leur. “We vervuilen de atmosfeer, maar hebben daar geen vuilnisophaaldienst.” Met haar lezingen wil Van Leur mensen bewust maken dat ze zelf stappen moeten zetten.

Want van de overheid of grote multinationals zal het niet komen. “Die verdienen geld aan de status quo.” Innovatie en duurzaam beleid komt van kleine bedrijven die zien dat afval eigenlijk een grondstof is, en dat lege kantoren een goudmijn kunnen zijn.

Kappers
Lidwien Heersink en haar familie zagen die goudmijn in kappers. “Mijn opa begon in 1945 een zaak naast de kroeg in Voorde, mijn vader nam deze over en maakte er in 1997 Da Vinci Salonautomatisering van.”

Sinds vijf jaar zit Heersink zelf in de zaak, ze is inmiddels directeur. “Ik heb altijd al de ondernemerskriebels gehad.” Samen met haar twee zussen runt ze de onderneming met 2000 klanten en 25 man personeel.

“Mijn vader kan nu lekker gaan golfen”, zegt Heersink. “Hij laat ons los, we mogen zelf fouten maken.” Kappers komen bij Da Vinci voor service en planning. “Van app tot afrekensysteem. En we lanceren binnenkort een kappersvariant van Booking.com, Barberbooking. ”

Deurwaarder
Connie Maathuis raakte per toeval verzeild in het deurwaardersvak. “Ik was een van de eerste vrouwen die de opleiding afrondde”, zegt ze. “Een geweldig vak waar ik al vijfentwintig jaar verknocht aan ben.”

Vrouwelijke deurwaarders praten effectiever met debiteuren en worden minder snel agressief benaderd. “En anders draai ik op mijn hakjes om en ben ik weg”, zegt Maathuis. Afgelopen voorjaar verkocht ze NDA Incasso. “Ik blijf nog wel betrokken de komende tijd.”

En ook daarna neemt ze geen afscheid van het vak. “Ik wil een nieuw bedrijf beginnen, want er kan nog zoveel beter in incasso”, zegt de ondernemer. “Ik vind dat incasso gratis moet. De BV Nederland krijgt alleen schwung als er weer cashflow is.”

Connie Maathuis

Connie Maathuis Connie Maathuis is algemeen directeur en mede-eigenaar van NDA Incasso in Amersfoort. Al sinds de jaren negentig loopt de juriste mee in de wereld van deurwaarders en incassobureaus.

Maathuis zit in het bestuur van verschillende organisaties. Van 2008 tot 2012 was ze voorzitter van de SVE, het oudste landelijke netwerk voor vrouwelijke ondernemers in Nederland.

​Ook is ze bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, redactielid van De Gerechtsdeurwaarder en lid van de Haagsche Commissie van de Vereniging voor Credit Management.
Lees meer over Connie Maathuis.

Helga van Leur

Helga van Leur Helga van Leur (1970) is een van de populairste televisiegezichten van het land. Sinds 1997 presenteert ze het weer bij RTL4. In 2012 werd ze verkozen tot weervrouw van het jaar. Van Leur is bovendien ondernemer en fervent voorvechter van een duurzame samenleving.

Meteoroloog Van Leur liep in 1994 stage bij weerbureau Meteo Consult. Vijf jaar verzorgde ze weerberichten voor diverse media, tot dat ze besloot voor zichzelf te beginnen. Na een marketingopleiding werd ze zelfstandig ondernemer en sinds 1997 werk ze als zelfstandig weervrouw voor RTL 4.

Van Leur is bovendien een veelgezien spreker en dagvoorzitter op diverse evenementen. Daarbij spreekt ze over een grote passie: klimaat en duurzaamheid. Van Leur is een echte klimaatavonturier, zo kampeerde ze op de Groenlandse IJskap en was weerkundige voor het Solar Team Twente tijdens de World Solar Challenge in Australië – een  race van ruim 3000 km met een auto op zonne-energie.

Van Leur Van Leur studeerde Bodem, Water en Atmosfeer in Wageningen, ze is getrouwd en heeft drie kinderen.
Lees meer over Helga van Leur.

Lidwien Heersink

Lidwien Heersink Lidwien Heersink (27) is sinds kort de motor achter Da Vinci Salonautomatisering, afgelopen jaar nam ze het bedrijf dat kapsalons automatiseert volledig over van haar vader.

Daarmee is Heersink verantwoordelijk voor de automatisering van 2000 kapsalons en een omzet van 1,5 miljoen euro. Desondanks heeft ze nog grotere plannen, zoals een soort Booking.com voor klanten van kapsalsons.

​Het familiebedrijf moet bovendien verder groeien. “We maken software voor kappers zoals het afsprakenboek, apps, websites en afrekensystemen.” Het bedrijf is marktleider in Nederland.
Lees meer over Lidwien Heersink.