We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Rampondernemer Frank Krake overleefde de vuurwerkramp, 9/11 en SARS

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 28 februari 2014
Frank Krake schreef het boek ‘De rampondernemer’. Hij leidde een succesvol bedrijf maar navigeerde achtereenvolgens door de vuurwerkramp in Enschede, 9/11 in de VS en de uitbraak van SARS in China.

Het diepste dal was de vuurwerkramp. “Ik was jong, onervaren en het was zowat in mijn achtertuin”, zegt Krake. “Onze complete voorraad tuinmeubelen was in een klap weg. Zes miljoen euro ging in vlammen op.”

Er zijn gelukkig geen collega’s omgekomen, maar Krake draaide nachtploegen om zijn klanten alsnog te kunnen bedienen. “Ik wilde niet stoppen, ik was pas net begonnen.”

Anderhalf jaar later, op 11 september 2001, ging hij naar Chicago voor een tuinbeurs, maar de piloot kon daar niet landen. “Na het lossen van kerosine kwamen we een paar uur later terecht in New Foundland. Geen enkel vliegtuig mocht op Amerikaans territorium landen.”

Het probleem voor Krake was dat de Amerikaanse markt na 9/11 instortte. “Van twee miljoen omzet in de VS, gingen we naar een paar ton. De Amerikanen wantrouwden alles van buiten.”

Om die reden moest het tuinbedrijf ook flink reorganiseren. “We hebben de productie naar China moeten verplaatsen.” En daar volgde ramp drie. Unimeta bevond zich precies in het gebied waar de SARS-epidemie uitbrak.

“We verloren een heel productieseizoen, omdat we de boel vier maanden moesten stilleggen.” Krake ging echter stug door. “Ik focuste me op elk lichtpuntje, ik was immers de kapitein van het schip.”

Kleding Karin Husslage: PerfectlyBasics
PerfectlyBasics-logo

Frank Krake

Frank Krake Frank Krake, ondernemer en auteur van ‘De rampondernemer’

Na de verkoop van zijn tuimeubelbedrijf Bukatchi in 2012 koos Frank Krake voor het schrijverschap. In ‘De rampondernemer’ beschrijft hij zijn turbulente ondernemersloopbaan.

Na een studie (HEAO-CE) begon Krake in 1989 zijn carrière als inkoper bij Wehkamp. Halverwege de jaren negentig wordt hij commercieel directeur en later eigenaar bij Unimeta, een fabrikant van tuinmeubilair in Enschede

Ondernemen ging voor Krake niet zonder slag of stoot. Zijn bedrijf had last van de vuurwerkramp, SARS, van 9/11 en het faillissement van een toeleverancier. Uiteindelijk gaar het bedrijf zelf in 2005 ook failliet.

Frank komt thuis te zitten, maar start al snel een nieuw bedrijf in tuinmeubelen, Bukatchi. Dit bedrijf bouwt hij uit van 4 naar bijna 20 medewerkers en een omzet van meer dan 10 miljoen Euro met vestigingen in Nederland, China en Indonesië.

Onderdeel van de verkoop van het bedrijf in 2012 is ook TiTaTuinmeubelen.nl, dat hoofdsponsor van voetbalclub De Graafschap is.
Lees meer over Frank Krake.