We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Arendo Joustra: (Elsevier) 'Mensen worden te weinig geprikkeld om te werken'

Timeline, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 17 april 2014
Elsevier doet het nog altijd goed in bladenland. 7 Ditches duikt in de timeline van hoofdredacteur Arendo Joustra. "Ik ben niet erg online."

Hij werkt deze maand vijfentwintig jaar bij het opinieblad. Onlangs won hij een prijs voor zijn oeuvre. "Ik heb nog niet de drang om op te stoppen", zegt hij. "Je oeuvre is nooit af."

"Het voordeel van journalistiek is dat je altijd impulsen van buiten krijgt, dat houdt het spannend." Daarom zou hij dit kunnen blijven doen tot zijn pensioen. "Misschien wel langer."

Maar als hij iets anders gaat doen, dan gaat hij buiten de media werken. "Hoewel ik weinig anders kan dan de journalistiek", zegt Joustra. 

Geld
Elsevier onderzoekt volgend Joustra vooral hoe Nederland zijn geld gaat verdienen in de toekomst. "Hoe moet dat als we tegen schaliegas, nertsen fokken, varkenstallen en een volgende Schipholbaan zijn?"

"Mensen worden te weinig geprikkeld om te werken." Joustra vindt daarom dat we meer gestimuleerd moeten worden en niet altijd overal nee op moeten zeggen. "Onze kinderen moeten straks ook nog kunnen werken."

Arendo Joustra

Arendo Joustra Arendo Joustra, Hoofdredacteur Elsevier

Arendo Joustra (1957) is sinds 1 januari 2000 hoofdredacteur van Elsevier.

Voor hij in 1996 als adjunct toetrad tot de hoofdredactie was hij voor Elsevier onder meer correspondent Europese Unie in Brussel en politiek redacteur in Den Haag.

Van 1980 tot 1989 was hij in dienst van de Volkskrant, achtereenvolgens als sociaal-economisch, parlementair en politiek redacteur.

Joustra  schreef al veel boeken. Zijn laatst verschenen werk, Hof van Brussel (Prometheus, 1997) gaat over het machtsspel in de hoofdstad van de Europese Unie. Met Erik van Venetië schreef hij twee boeken over minister-president Ruud Lubbers. 

Joustra studeerde journalistiek in Utrecht en Ames, Iowa (Verenigde Staten).
Lees meer over Arendo Joustra.