We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

"Als ik vermoord word, vervolg ze tot in de hel" - Oscar Hammerstein over vriend Pim Fortuyn

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 30 april 2014
In dit openhartige interview met Sara praat Oscar uitgebreid over Pim Fortuyn en diens moordenaar Volkert van der Graaf.

Over Volkert van der Graaf: “Die hele Volkert van der G interesseert me geen bal.”
Overigens vindt Hammerstein dat hij levenslang had moeten krijgen: “Ik vond die moord zo ernstig.”

Verder: “Ik begrijp niet dat mensen nog in die man geïnteresseerd zijn. Ik wil me niet in die man verdiepen en ik hoef niet te weten hoe het verder met hem gaat.”

Iemand doodzwijgen vindt hij veel prettiger dan zich met die man bemoeien.

Fortuyn

Fortuyn was duidelijk bang voor een aanslag, vertelt Hammerstein. Hij verwijt nog steeds de overheid:
” Het was een fout van de overheid. De toenmalige minister van binnenlandse zaken had beveiliging moeten toekennen.”

Pim kon het niet zelf regelen, want hij had geen cent. Hammerstein vertelt over een gezamenlijk bezoek aan de Albert Heijn een paar weken voor zijn dood, waar Fortuyn tegen de cassière zei: “En deze beroemde advocaat betaalt de rekening voor me!”

Haatzaaien

Na zijn moord klaagde Hammerstein meerdere mensen en instanties aan voor haatzaaien. Een vorm van rouwverwerking? Nee, zegt Hammerstein. 

Het had volgens hem een absoluut reinigende werking: Veel aangeklaagden, zoals Thom de Graaf, Rob Oudkerk en Melkert, zitten niet meer in de politiek.

Quote

De Quote schreef uitgebreid over de case Schreijenberg. Daarover zegt Hammerstein: “De zaak is opgelost, meer kan ik niet vertellen.”

Over het artikel is hij helder: “Dat stuk van Quote was echt kwaadaardig. Het is zo kwaadaardig geschreven en daardoor ongeloofwaardig.”

Hammerstein: “Het grote bezwaar tegen Quote: Ze zijn nooit positief over andere mensen, nooit. Dat kunnen ze niet dus het is een blad geschreven door een stel jaloerse, afgunstige mensen. Ze kunnen het kennelijk niet goed verteren dat het mij goed gaat.”

Oscar Hammerstein

Oscar Hammerstein Oscar Hammerstein (1954) is een bekende Amsterdamse advocaat. Hij bracht begin dit jaar een biografie uit.  

Hammerstein studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden op aanraden van zijn vader. Hij was ook lid van Studentenvereniging 'Minerva.'

Na deze studie begon hij zijn advocatencarrière bij Blackstone, Rueb & Van Boeschoten. In 1989 begon hij samen met Frits Salomonson een praktijk die later onderdeel zou worden van de maatschap Boekel de Néree.

Hammerstein haalde regelmatig het nieuws met spraakmakende zaken, waaronder die van drugshandelaar Johan V. alias “de Hakkelaar”, kunstenaar Rob Scholte en zakenvrouw Nina Brink. 

De advocaat werd ook opgepakt op verdenking van criminele activiteiten. Hammerstein zat zes weken vast maar werd uiteindelijk op alle punten vrijgesproken. 

Ook schreef hij met collega Gerard Spong het boek “Vervolg ze tot in de hel”, over de moord op Pim Fortuyn en de demoniserende rol van journalisten en politici. 
Lees meer over Oscar Hammerstein.