We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Eveline Aendekerk: (Dance4life) “Goede doelen mogen bijna geen professionele organisatie meer zijn”

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 3 juni 2014
Dance4life bestaat tien jaar, directeur Eveline Aendekerk vertelt over de organisatie die jongeren mobiliseert om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen.

Aendekerk staat nu zeven jaar aan het roer, daarvoor werkte ze in het bedrijfsleven. “ Af en toe mis ik het nog, de zaken waren daar in mijn tijd goed geregeld.” 

Dance4Life moet met "heel weinig geld veel mooie dingen doen." We hebben vijf miljoen te besteden en werken in twintig landen”, zegt Aendekerk.

Op scholen lopen bijvoorbeeld programma’s om condooms te verstrekken. “Mensen denken vaak dat aids onder controle is, maar het aantal jongeren dat sterft aan aids is in de afgelopen tien jaar verdubbeld.”

Taboe
Ze hebben geen toegang tot voorlichting of voorbehoedsmiddelen. “Het is een taboe.” Dance4Life wil de zogenoemde seksuele rechten promoten. Dan gaat het ook over bescherming, niet alleen over de ziekte zelf. 

Bijvoorbeeld bescherming tegen seksueel geweld en prostitutie. “De brandhaarden zijn vooral Afrika en Azië, maar bijvoorbeeld ook Rusland. Daar woedt de epidemie heviger. 

Jonge ambassadeurs van de stichting roepen hun jeugdgenoten op om mee te helpen aan de bewustwording. “We bereiken jongeren door lokale leiders en voorbeelden te stellen die de kar trekken.”

De dans is de verbindende factor in het geheel. “Dat maakt het luchtiger en verbindt mensen.”  

Weerzin
Maar Aendekerk ziet ook veel weerzin tegen de non-profit wereld. “We mogen geen professionele organisatie meer zijn”, we kunnen onze mensen amper betalen en hebben een zeer beperkt marketingbudget. “De druk op de bedrijfsvoering is groot met een geschonken budget.”

Eveline Aendekerk

Eveline Aendekerk Eveline Aendekerk (1971) is directeur van Dance4life, een organisatie die jongeren mobiliseert om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen. 

Ze bemachtigde daarmee een plek in de top 10 van de Opzij Top 100 machtige vrouwen in de categorie goede doelen. 

Tot 2006 werkte Aendekerk in het bedrijfsleven, onder meer bij KPMG en Lost Boys.Na vrijwilligerswerk te hebben gedaan in Bolivia, werd ze in 2007 directeur bij Dance4life.

Aendekerk studeerde bedrijfskunde. 
Lees meer over Eveline Aendekerk.