We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Odette Oostindiën: (QicQ) 'Een elektrische fiets wordt ook sexy'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 12 september 2014
Een op de vijf verkochtte fietsen is vandaag de dag elektrisch. Odette Oostindiën van QicQ, wil daarop inspelen. "We zijn net begonnen en nog veel aan het zaaien."

En dat doet ze vooral bij bedrijven. Elektrische fietsen zijn volgens Oostindiën niet alleen gezonder dan een leaseauto, ze zijn ook goedkoper. "Veel ondernemers komen op ons af, meestal mannen van rond de 40." 

Veel vrouwen lijken een beetje bang voor de relatief hoge snelheid van de fiets, tot zo'n 45 km per uur. "Je kunt ook een helm op", beweert Oostindiën.  

QicQ is geen fiets, en ook geen bromfiets. "De overheid buigt zich over aangepaste regelgeving", zegt Oostindiën. Op de lange termijn moet ook de infrastructuur worden aangepast. "Alles is nog gericht op autowegen."

De funfactor zit voor de onderneemster in het 'geitenwollensokken' gehalte van haar business. "Toen ik met Shakies begon, was biologisch ook nog een raar woord. Een elektrische fiets wordt ook nog wel sexy."

Shakies
Sappenbar Shakies, overgenomen door NS partner Servex, stopte vorig jaar. "Ik heb er op allerlei manieren aan getrokken", zegt Oostindiën. "Werknemers konden te weinig meedenken. Het was niet meer mijn bedrijf." 

Odette Oostindiën

Odette Oostindiën Serieondernemer Odette Oostindiën is de oprichter van QicQ, een handel in Zwitserse elektrische fietsen waarop je "gezien kunt worden". Ook bedacht ze het gezonde drankjes-concept Shakies.

De juicebar leek een succes - als verademing op het ongezonde voedingsaanbod op NS stations nam Shakies na de oprichting in 1997 al snel een vaste plaats in op een vijftal stations. Oostindiën verkocht de keten uiteindelijk aan Servex, de retailpartner van de NS. Vorig jaar werden de winkels echter gesloten, omdat ze niet winstgevend zouden zijn.

Gezondheidsfreak Oostindiën was toen allang begonnen aan een nieuwe missie om Nederland duurzamer te maken. QicQ moet  hèt alternatief voor woon- werkverkeer worden. "Fietsend zonder moeite naar 45 km/uur. Van Haarlem naar Amsterdam in een half uur."
Lees meer over Odette Oostindiën.