We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Ilco van der Linde: (MasterPeace) 'We grijpen naar kunst en muziek om mensen te verbinden'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 16 september 2014
"Social entrepreneur" Ilco van der Linde organiseerde op zijn vijftiende de eerste Bevrijdingspop in zijn geboortestad Haarlem. Zijn nieuwste project heet MasterPeace een NGO tegen conflicten en een groot concert met bekende artiesten op de Internationale Dag van de Vrede.

Sommige mensen vergelijken hem met Jezus. "Ik moet er een beetje om lachen, maar vindt wel dat iedereen een Jezus in zich moet hebben. Veranderen moet je gewoon doen."

Hij vond de viering van Bevrijdingdag als tiener maar een ouderwetse boel. "Ik wilde mijn energie in iets positiefs steken."

Conflicten
De kern van MasterPeace is het voorkomen van conflicten. "We zitten al in vijftig landen. Zoiets was er nog niet, wij springen ertussen als er spanning is."

Dat gebeurt ook in Bijvoorbeeld Sierra Leone. "Mensen uit de regio praten met de verschillende stammen. En daarna grijpen we naar kunst en muziekevenementen om de verbinding op te zoeken."

Ilco van der Linde

Ilco van der Linde Muziekondernemer Ilco van der Linde (1963) organiseerde op zijn vijftiende de eerste Bevrijdingspop in zijn geboortestad Haarlem.  Inmiddels wordt het herdenkingsevenement landelijk georganiseerd en door miljoenen mensen bezocht.  

Ook benefietfeest Dance4Life komt uit de koker van Van der Linde, dat uitgroeide tot een wereldwijde beweging in de strijd tegen HIV en Aids. De ondernemer, die tijdens een reis naar Kenia midden in een conflictgebied terecht kwam, wordt naar eigen zeggen bewogen door het feit dat er te weinig bruggenbouwers zijn in de wereld.

Het meest recente project van de weldoener heeft daar ook alles mee te maken. MasterPeace is het internationale meesterwerk van Van der Linde: een groot concert met bekende artiesten om de Internationale Dag van de Vrede te vieren op 21 september 2014.
Lees meer over Ilco van der Linde.