We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Sjaak Zonneveld: (auteur) 'Pensioen staat niet gelijk aan genieten'

Geldzaken, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 18 september 2014
GELDZAKEN - Werken tot je 67 en daarna lekker achterover leunen? Dat is volgens auteur van 'Het Nieuwe Werken aan je pensioen' Sjaak Zonneveld verleden tijd.

"Pensioen is bedoeld voor de periode dat je niet meer in je eigen levensonderhoud kan voorzien. Het staat niet gelijk aan genieten van het leven", zegt Zonneveld.

Hij deed onderzoek naar het fenomeen pensioen tijdens een aantal lange reizen die hij maakte. "Ik verdiepte me in het onderwerp, omdat ik me verbaasde over het feit dat ik er zo weinig van wist. Het is een van de grootste uitgaven van het leven." 

Zonneveld bouwde zelf ook weinig pensioen op. "Veel mensen halen hun pensioen niet eens. Je moet ook nu genieten en je vrijheid nemen." 

40 uur
De veertigurige werkweek is volgens Zonenveld achterhaald. "We zijn meer gaan produceren, maar niet minder gaan werken. In plaats daavan zijn we meer spullen gaan kopen." 
 
Jongeren zijn bovendien de dupe van het huidige stelsel. " Ze betalen onevenredig veel en krijgen er waarschijnlijk niets voor terug."

Zonneveld schreef zijn boek ook om de jeugd wakker te schudden. " We moeten het geld niet in een grote pot stoppen, maar individuele rechten scheppen met minder verplichtingen."   

Sjaak Zonneveld

Sjaak Zonneveld Sjaak Zonneveld is de commercieel directeur van BrightNL, “het eerste pensioeninitiatief voor en door zelfstandigen.”

Zonneveld werkte eerder onder meer bij Exact Software en Oracle. Eén van zijn belangrijkste focus-gebieden daar was het verbeteren van de klantbeleving. Tijdens een sabbatical ontdekte hij dat er nog veel te verbeteren viel op het pensioenstelsel. Het begin van BrightNL en het boek Het Nieuwe Werken aan je pensioen.

BrightNL streeft onder meer naar meer keuzevrijheid bij pensioenen. De uitvoerder, hoogte van de inleg etc. voor zelfstandigen en uiteindelijk ook voor werknemers. 
Lees meer over Sjaak Zonneveld.