We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

PROFILE met Bart Chabot: 'Ik ben een ontzettend aardige klootzak’

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 7 oktober 2014
Dat schrijver Bart Chabot zestig wordt en bij 7 Ditches TV aanschuift is niet vanzelfsprekend. Hij maakt de balans van zijn leven op in het boek, '60'. "Ik vond het idee voor een boek eerst nogal sullig."

Maar De Bezige Bij overtuigde hem. "Het idee achter het boek is goed. Veel mensen kennen mij van televisie, maar veel minder van het schrijven. Dit boek gaat over de hoogtepunten van mijn schrijverschap."

In het boek staan zestig stukken. Sommigen heeft Chabot grondig herschreven. "Ze waren niet goed genoeg." Maar hij is ook trots op zijn werk, zoals de biografie van Herman Brood. 

Dat boek kwam er, zonder subsidie van het Fonds voor de Letteren. Het was volgens hen namelijk van 'onvoldoende kwaliteit.'

Maar het boek was een succes. "Je heb in het leven overal grote klootzakken", zegt Chabot. "Fuck them. Ik ben mijn hele leven afgekraakt. Haters zijn naamloze parasieten."

In 2010 maakte Chabot in het tv-programma Pauw & Witteman bekend dat er bij hem een brughoektumor was geconstateerd. Deze bleek gelukkig goedaardig. 

Bart Chabot

Bart Chabot “Wie aan Chabot denkt, denkt aan beweging. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die zijn vastgelegd in zijn poëzie, verhalen en biografieën”, leest zijn website. 

In 1981 debuteerde hij met de dichtbundel Popcorn. Hij deed talloze theatershows, met onder meer Remco Campert, Jan Mulder, Herman Brood en Jules Deelder.

Chabot bereikte het grote publiek met zijn biografie over Herman Brood. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.

In 2010 maakte Bart Chabot in het tv-programma Pauw & Witteman bekend dat er bij hem een brughoektumor was geconstateerd, waar hij ook het boek Diepere lagen over schreef. 

Eind 2013 verscheen Triggerhappy, waarmee Chabot debuteerde als romanschrijver.
Lees meer over Bart Chabot.