We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

PROFILE met Peter Riezebos: 'Van Asperger en ADHD naar promoveren in China'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 21 oktober 2014
Van rotjong tot wonderkind, het is een 'wonder' dat er nog zoveel is gekomen van wetenschapper Peter Riezebos. Hij werd een jaar opgenomen in een kliniek, heeft Asperger en ADHD maar volgt nu vier academische studies. "Ik ben bijna klaar."

Hij schreef een boek over zijn leven. "Ik was zo bang dat ik niet meer naar buiten durfde", zegt Riezebos over zijn leven voor de universiteit. 
 
Hoe anders is dat nu. "Ik ga naar China om te promoveren", zegt hij. Riezebos is wetenschapper op het gebied van leren en individuele leerverschillen tussen mensen. "De Chinese overheid verschaft mij een beurs voor verder onderzoek."
 
Het onderwijs is volgens hem teveel gestandaardiseerd. "Uit onderzoek blijkt dat we beter leren als dat op maat kan."

Riezebos noemt zichzelf ook ondernemer. "Dat zit in de manier waarop ik studeer. Ik heb geen bedrijf." 

Ook wil hij een deel van de omzet van zijn boek stoppen in beurzen voor studenten met soortgelijke problemen als hij had. "Ik heb niet in een keer de knop omgezet, maar er zijn keerpunten geweest in mijn leven waardoor ik me beter ging voelen."

Riezebos voelde zich lang gediskwalificeerd voor de maatschappij. "Ik stootte zelfs mijn moeder af, iemand die zoveel voor mij betekent. Dat was een keerpunt."

 

Peter Riezebos

Peter Riezebos Peter Riezebos is wetenschapper en ondernemer met een focus op leren en individuele leerverschillen tussen mensen.

Riezebos vindt dat iedereen moet kunnen leren op een manier die het beste bij hem of haar past.

Hij werkt onder meer voor de East China Normal University in Shanghai en de Harvard University in Cambridge. 

Zijn onderzoek richt zich op de identificatie van verschillende hersenprofielen, waarmee hij methoden hoopt te ontwikkelen waarmee mensen beter kunnen leren. 

De wetenschapper schrijft ook artikelen voor verschillende media, waaronder Elsevier en Tubantia. 
Lees meer over Peter Riezebos.