We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Rachel Franse (redactie Jinek):'Sommige vrouwen vinden het eng om bij Pauw aan tafel te zitten'

Timeline, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 22 januari 2015
TIMELINE - Rachel Franse was jarenlang werkzaam als redacteur bij Pauw en Witteman. Haar boek 'De slag om de gast' gaat over de strijd om goede gasten aan tafel te krijgen. 

Franse ging naar de school voor journalistiek en zag Sonja Barend als haar grote voorbeeld. "Mijn vader vond dat ze teveel schreeuwde, we mochten eigenlijk niet kijken maar ik vond haar geweldig", vertelt Franse die uit een klein Zeeuws dorpje komt. 

Als freelance redacteur werkt ze vaak maanden achter elkaar non-stop. "Voor Pauw en Witteman, Pauw en nu voor een paar weken Jinek", zegt Franse. "Een keer per jaar ga ik alleen naar Mallorca, om af te blazen." 

Werken voor grote talkshowhosts draait om die gasten aan tafel te krijgen die aansluiten op het nieuws. "De presentatoren bemoeien zich voortdurend met de inhoud, zij kunnen juist bepaalde gasten over de streep trekken."

Pauw
Sommige vrouwen vinden het bijvoorbeeld eng om bij Pauw aan tafel te zitten. "Door zijn imago, maar Jeroen is iemand met heel veel ervaring."

Die ervaring ontbreekt nog bij Jinek. "Ze is al ver en ze gaat er zeker komen, maar moet echt nog uren maken." Franse vindt het raar dat er zoveel negatieve reacties zijn op de sociale media.

Franse regelt de gasten voor de programma’s en vertelde erover in haar boek. “Het is een vak apart.”

Zo kreeg ze journaliste Rena Netjes als eerste aan tafel, die in Egypte  bij verstek veroordeeld werd tot tien jaar gevangenisstraf. “Ik hoorde het nieuws en kreeg haar aan de telefoon. Ik heb gewoon aardig gedaan.”

Franse is ook onder de indruk van Journalist van het Jaar Olaf Koens. “In zijn verslag over de ramp met MH17 ontroerde hij mij.”

Rachel Franse

Rachel Franse Rachel Franse is freelance redacteur en was jarenlang werkzaam bij Pauw en Witteman. Ze schreef er een boek over: ‘De slag om de gast’ over het werken op een redactie en de strijd om goede gasten aan tafel te krijgen. 

Franse werkte eerder voor de VARA, Quote Media en Sanoma Magazines en studeerde aan de Hogeschool van Utrecht.
Lees meer over Rachel Franse.