We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Henk Tazelaar (De Appelaere): 'Ik ben gezond en fris en ga nog even door!'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 26 februari 2015
Fruitteler Henk Tazelaar stond in 1995 aan de wieg van het Zeeuwse De Appelaere, de eerste troebele appelsap op de Nederlandse markt.

Destijds kende niemand troebel. De grote namen kozen voor heldere sappen. "Ik hoorde vaak: die appelsap is niet goed", zegt Tazelaar.

De Appelaere won afgelopen december echter een prijs voor het product van het jaar. De fruitsappen worden in Zeeland gemaakt.

"Ik ben 25 jaar lang fruitteler geweest en heb gekozen om een iets duurder product te maken, maar met een goede kwaliteit", vertelt de ondernemer.

Het begon met een appelsap uit de streek, tien jaar later opende Beatrix de eerste fles perensap. Inmiddels is er ook sinaasappelsap. Er worden anno 2015 miljoenen flessen geproduceerd voor de retail en de horeca.

Smaak
"Ik wist weinig over sinaasappels", zegt Tazelaar. "We hebben er een half jaar gedaan om tot een goede smaak te komen."

Het product is volgens Tazelaar nooit aan klanten opgedrongen. "Klanten moeten het willen hebben, dan krijg je vanzelf ambassadeurs." Zelfs als AH met een concurrent komt.
 
De doorgewinterde ondernemer adviseert medeondernemers om zich goed voor te bereiden. "Weet waar je wel en niet goed in bent. Laat je voorlichten, ook door ouderen want die hebben ervaring."

Het volgende sapproject van Tazelaar is kersensap. Ook hoopt hij België, Denemarken en Spanje te veroveren. "Ik ben gezond en fris en ga nog even door!"

Henk Tazelaar

Henk Tazelaar Fruitteler Henk Tazelaar stond in 1995 aan de wieg van het Zeeuwse De Appelaere, een van de eerste troebele appelsapjes op de Nederlandse markt.

Inmiddels is er Appelaere, Perelaere en Sinaasappelaere.

'Appelaere' is oud Nederlands voor 'appelboom'. De Perelaere, het jongere broertje van de Appelaere, volgde tien jaar later en de sinaasappelvariant kwam in 2007 op de markt.

Tazelaar runt het bedrijf met zijn dochters Janine en Carin.
Lees meer over Henk Tazelaar.