We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Janet van Huisstede (DeWInkelmeiden): "Overal in de wereld ploppen de popup shops op"

ShopDoc | Publicatie: 18 februari 2015
DeWinkelmeiden zetten zich in voor revitalisering van winkelgebieden in historische binnensteden door voor leegstaande winkels en kantoren een tijdelijke commerciële, culturele, creatieve of culinaire invulling te vinden. 

In deze aflevering van ShopDoc volgen we een van de initiatiefnemers, Janet van Huisstede.

Janet: “Er zijn genoeg winkels in NL om 55 miljoen Nederlanders te bedienen. Er zijn dus teveel winkels. We moeten naar 1/4 van het winkelbestand terug.”

Daarnaast ziet ze nog meer redenen voor de leegstand. Mensen kopen steeds meer online.

Tegelijkertijd wordt nog 97% van alles in winkels verkocht. Daarnaast komen steeds meer ambachten terug en komen er ambachten bij waardoor er een groeiende groep ondernemers op zoek is naar ruimte.

Janet ziet deze tijd vooral als een tijd van transitie, met enorm veel uitdagingen.

Ze gelooft in het belang van de vier C’s: “Commercieel, culinair, cultureel en creatief, die vier C’s maken een mooie mix.” De helft van de winkeliers die ze in een popup store stalt gaat door als eigen ondernemer.

Ziet ze dit model als een model voor de toekomst?

Dat doet ze zeker. Ze vergelijkt het met de begin jaren ’80 toen er tijdelijk behoefte was aan flexwerkers en er uitzendbureau’s ontstonden als alternatief naast een vaste baan.

Een pandeigenaar wil ook vaste ondernemers die tekenen voor 5 jaar, met een huur die ieder jaar wordt verhoogd. Janet ziet dat als een verouderd model dat niet meer werkt.

“Merken als Chanel, Nike, doen ook popup shops”, zegt Janet. “Overal in de wereld ploppen de popup shops op, soms heel duur in hartje New York, soms heel goedkoop.

Janet van Huisstede

Janet van Huisstede Janet van Huisstede runt Van Huisstede Communicatie (HC) sinds 1989. Ze is actief Schiedammer en daarnaast oprichter van DeWinkelmeiden.
Lees meer over Janet van Huisstede.