We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Petra Moes (Voorbij Alcohol): ‘Het besluit om niet meer te drinken raakt veel mensen’

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 21 april 2015
PROFILE - Ze stopte twaalf jaar geleden met het drinken van alcohol, want ze dronk een fles wijn per dag. Nu helpt Petra Moes anderen op weg om hetzelfde te doen met de cursus Voorbij Alcohol.

"Het besluit om niet meer te drinken raakt veel mensen", zegt Moes. "Ik werkte destijds in de festivalwereld en de hoeveelheid alcohol die gedronken werd, werd weggemoffeld: ach het valt toch wel mee?"

Maar Moes realiseerde dat ze niet kon drinken met mate en zag steeds duidelijker in dat ze moest stoppen. "Dat was een proces", vertelt ze. "Je moet inzien dat je hulp nodig hebt."

In de cursus Voorbij Alcohol ging Moes op zoek naar haar eigen levensverhaal, gevoelens en verlangens. "Daarmee zie je ook langzaam in wat alcohol met je doet. Het legt een deken over je heen om die verlangens weg te stoppen die we niet kunnen realiseren."

Ondertussen is zo’n tien procent van de Nederlanders een 'stevige drinker'.  Dat is volgens Moes niet altijd een probleem, maar "heel veel mensen zien wel in dat ze er wel iets aan moeten doen."

Onder een brug
Moes probeert het stempel 'alcoholist' luchtig te benaderen. "Je moet mensen niet veroordelen", zegt ze. "Een alcoholist is voor de meesten een man die onder een brug woont." En dat is geen beeld waar mensen zich in herkenen.  

Desondanks moet het onderwerp, dat velen treft, wel bespreekbaar worden gemaakt. "Er is zoveel schaamte over alcoholgebruik. Mensen praten er niet over en al helemaal niet over een cursus daartegen."

Petra Moes

Petra Moes Petra Moes is coach, columnist en Initiatiefnemer van Voorbij Alcohol: een cursus die mensen op weg helpt om betekenis aan het leven te geven en te stoppen met drinken.

Moes besloot zelf ook om te stoppen met alcohol. Dat was het startpunt van een periode waarin de producent zich, naast haar carrière in kunst en cultuur, verdiepte in psychologie, filosofie en Boeddhisme.

In 2010 haalde ze een bachelordiploma aan het Instituut voor Psychosynthese in Utrecht waar ze werd opgeleid tot coach en trainer.
Lees meer over Petra Moes.