We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Kenaad Tewarie (Dasym): 'Ik heb zelf meerdere bonussen geweigerd'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 28 april 2015
PROFILE - Als consultant zat Kenaad Tewarie jarenlang aan tafel met bestuurders. Hij werkte voor KPMG, Laurus  en VION Food en heeft een uitgesproken mening over hoe je een bedrijf leidt.

"Ik hou van ouderwetse bestuursmodellen, zegt Tewarie. "Tegenwoordig draait het teveel om de alleswetende ceo, maar een succesvol bedrijf leid je met elkaar."

Over het bonussenbeleid bij banken, en met name ABN Amro, is de adviseur dan ook niet te spreken. "Ze hadden er recht op, maar je kunt je ook afvragen of een bonus rechtvaardig is. De bank is gered met belastinggeld", zegt hij.
 
"In mijn tijd bij Laurus heb ik meerdere bonussen geweigerd. Als je honderden mensen moet ontslaan kun je geen bonus aannemen."

Leider
Een echt leider is volgens Tewarie dienend. "Erkenning hoeft niet altijd te worden uitbetaald in euro’s. Bedrijven en besturen hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Regels zoals de nieuwe code voor banken lossen volgens Tewarie niets op. "We vluchten te vaak in zelfbedachte structuren", zegt hij. "Ethische issues proberen we in codes te vatten, maar daarmee los je het probleem vaak niet op. Als iemand voor de euro’s gaat, dan moet er een gedragsverandering plaatsvinden."

Er zijn desondanks genoeg bestuurders die wel verantwoordelijk nemen, maar ze zitten soms vast in de bestaande structuren. "Lange termijn denken wordt afgestraft", zegt Tewarie.

We moeten dan ook terug naar "een verbinding met een reële economie", vindt Tewarie "Er is teveel schuld. Een bank heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en die moet ruim ingevuld worden."

 

Kenaad Tewarie

Kenaad Tewarie Kenaad Tewarie werkt voor Dasym Investment Strategies als consultant.

Tewarie groeide op in Suriname, als zoon van een hindoepriester en verhuisde op zijn achtste naar Nederland.

Hij studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en werkte voor KPMG, runderslachterij Weyl, supermarktexploitant Laurus  en vleesverwerkingsbedrijf VION Food.
Lees meer over Kenaad Tewarie.