We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Jan Wolter Wabeke (Raadsheer): 'Nederland heeft geen homohuwelijk'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 26 juni 2015
PROFILE – Raadsheer Jan Wolter Wabeke is een van de grondleggers van het homohuwelijk. Tegelijkertijd "bestaat dat huwelijk helemaal niet", zegt hij stellig.

Immers heb je in Nederland geen "brevet van geaardheid" nodig om te trouwen. “Nederland heeft geen homohuwelijk, net zoals we geen negerhuwelijk hebben”, zegt Wabeke. “We hebben een huwelijk en dat is hetzelfde voor iedereen.”

Als gerenommeerd jurist en "gay" heeft Wabeke met name achter de schermen veel betekend voor het organiseren van het vrije huwelijk. "Ik bleef op de achtergrond vanwege mijn beroep", zegt hij.

80-urige werkweek
Inmiddels 67 jaar oud werkt Wabeke nog steeds, maar "de 80-urige" werkweek is voorbij. "Op mijn zeventigste moet ik stoppen als rechter, dat komt door een oude wet die ervan uitgaat dat je niet veel ouder wordt."

Maar helemaal stoppen zal voor iemand met een indrukwekkend CV wel lastig zijn. Wabeke was actief als Ombudsman op het gebied van verzekeringen en financiële instellingen. In die functie zag hij ook het controlestelsel op de branche verbeteren, met onder meer de komst van de AFM.

Woekerpolissen zullen volgens hem anno 2015 minder snel worden afgesloten, "omdat je als
financieel ondernemer minder snel kunt aanrommelen en je klanten misleiden."  
 

Jan Wolter Wabeke

Jan Wolter Wabeke Jurist Jan Wolter Wabeke (1948) liet in zijn carrière bij het Openbaar Ministerie en als ombudsman al heel wat sporen na. Inmiddels is hij Raadsheer van het Gerechtshof Den Haag.

Wabeke verwierf bekendheid als de grondlegger van het homohuwelijk en speelde een rol de ‘Woekerpolisaffaire’. 
Lees meer over Jan Wolter Wabeke.