We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Mieke van Heesewijk (SIDN Fonds) over de haken en ogen van internettechnologie

SMART, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 22 september 2015
SMART – Mieke van Heeswijk zet zich in voor een open en sterk internet, want dat kan ons veel verder brengen. Tegelijkertijd zitten er volgens haar ook veel haken en ogen aan de technologie die we hebben gecreëerd.

"Het is belangrijk om het internet betrouwbaar en sterk te houden", zegt Van Heeswijk. "Internet bestaat pas 25 jaar, daar moet nog veel aan gesleuteld worden."

Technisch gezien is internet behoorlijk betrouwbaar, maar de politiek wil steeds meer inspraak op het netwerk. "Dat moet je wat mij betreft aan de techneuten overlaten", aldus Van Heeswijk.

Het SIDN Fonds stelt geld beschikbaar voor projecten die zich inzetten voor een open betrouwbaar netwerk. Ook gaat er geld naar instellingen die economische en maatschappelijke vernieuwing via het internet stimuleren.

Hoe kunnen we bijvoorbeeld aanvallen van cybercriminelen tegengaan? "Een van de projecten is de nationale DDoS wasstraat", zegt Van Heeswijk. Daarmee worden slimme oplossingen tegen aanvallen beschikbaar gemaakt.

Big data
Andere onderwerpen waar het SIDN Fonds zich mee bezig houdt zijn bijvoorbeeld Bitcoins, de digitalisering van de rechtspraak en het onderwijs en big data. "Ik ben erg positief over big data", zegt Van Heeswijk ondanks de vragen over privacy. "Bij een van onze projecten wordt er gekeken of ethiek ook gecodeerd kan worden."

Want privacy is een groot onderwerp bij de ontwikkeling van internet. "Er wordt gewerkt aan technologie om heel makkelijk anoniem te internetten."

Mieke van Heesewijk

Mieke van Heesewijk Mieke van Heesewijk is directeur van de stichting Netwerk Democratie.Vanaf januari 2015 is zij programma manager bij het SIDN fonds. Het SIDN Fonds gaat projecten financieel ondersteunen die gericht zijn op het stimuleren van innovatie, onderwijs, onderzoek, het verhogen van veiligheid en vertrouwen, het verbreden van toepassingen en het vergroten van zinvol gebruik van het internet in Nederland.

Zij werkte in 2014 bij Waag Society als program developer en was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van projecten binnen het Future Internet Lab: o.a. Cryptokids en Let’s Fix The Internet. Hiervoor werkte zij bij Communicatie Adviesbureau Schuttelaar & Partners als internet strateeg. Ook heeft zij als beleidsadviseur eParticipatie gewerkt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken waar zij verantwoordelijk was voor de realisatie van een groot aantal eParticipatieprojecten binnen het programma Burgerlink.Van 1997 tot 2008 was Mieke werkzaam als webdeveloper en hield zij zich bezig met Public Affairs bij Internet provider XS4ALL.

(Bron: Netwerk Democatrie)
Lees meer over Mieke van Heesewijk.