We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

SMART met Ger Baron - Wat doet de Chief Technology Officer van Amsterdam?

SMART, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 13 oktober 2015
SMART-  Ger Baron is de Chief Technology Officer van Amsterdam (CTO). Een bekend fenomeen bij bedrijven, maar wat doet een CTO bij de gemeente?

"Ik kijk naar de buitenwereld", zegt Baron. "Welke invloed heeft innovatie op de stad Amsterdam en hoe kunnen we dat gebruiken?"

Baron en zijn team spotten zelf trends, maar er komen ook veel mensen naar hen toe. "Het leuke van een gemeente is dat we in alle domeinen een rol kunnen spelen. Van leegstand van panden tot duurzame energie."

Sommige trends moeten worden opgepakt, maar anderen moet Baron laten liggen. "Dingen gebeuren soms ook gewoon, zoals de deeleconomie. Daar moet je dan op inspelen."

Sneller
Vier jaar geleden bestonden Uber en AirBnB nog niet, maar nu buitelt iedereen over de nieuwe bedrijven. De organisatiestructuur van een stad is zo dat je daar niet altijd efficiënt op kunt acteren. "Amsterdam wil sneller gaan werken met de hulp van data en nieuwe tools."

Ook heeft de stad 10 vraagstukken geselecteerd die met de hulp van startups moeten worden opgelost. "Hoe kun je bijvoorbeeld weggesleepte fietsen beter terugvinden? Als er een succesvol idee uitkomt, wordt Amsterdam de launching customer. En daarna kan het bedrijf opschalen", aldus Baron. 

Ger Baron

Ger Baron In Amerika bestond het al langer, maar in Nederland is de chief technology officer (CTO) van een stad nog vrij nieuw. Ger Baron is CTO van Amsterdam. Samen met zijn team onderzoekt hij wat de stad kan en moet doen met technologische innovatie.
Lees meer over Ger Baron.