We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Ilja Klink: 'De Nederlandse School is voor leraren die willen uitblinken in hun vak'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 3 november 2015
PROFILE - De Nederlandse School is een opleiding voor docenten die pionier willen worden in hun vak. "Het is bedoeld voor leraren die uitblinken in wat ze doen", vertelt directeur Ilja Klink op 7 Ditches TV.

Op de Nederlandse School kunnen leraren een 'meestertitel' in het docentschap halen. "Het is geen master, maar je wordt wel een meesterdocent", aldus Klink.

De opleiding gaat naar eigen zeggen verder waar de gewone lerarenopleiding stopt. "We zoeken naar nieuwe manieren om leerlingen te motiveren en het onderwijs te vernieuwen."

42 docenten vormen inmiddels de eerste lichting van de opleiding. En die worden geleerd om wat rebelser te zijn. Het onderwijs hervormen, vakken afschaffen en nieuwe introduceren en werken met nieuwe technieken.

Verbazen
Klink zegt zich te verbazen over hoe weinig aandacht er in Nederland is voor goede docenten. "We hebben geen goud of olie, we moeten het hebben van creativiteit." Desondanks krijgen leraren rustig 20 procent minder betaald dan bij een baan in het bedrijfsleven.

De onderwijsvernieuwer hoopt ook dat er meer partijen bij het onderwijs worden betrokken. "De ideale school betrekt iedereen: van ouders tot politiek en de bakker op de hoek."

Ilja Klink

Ilja Klink In september 2015 startte de eerste lichting van de Nederlandse School, een post-initiële opleiding voor docenten die willen werken aan hun creatieve ontwikkeling. Deelnemers vernieuwen het onderwijs door te onderzoeken, te ontwerpen en te ondernemen.
Ilja Klink, voormalig rector bij het Hyperion Lyceum Amsterdam, is de stuwende kracht achter het initiatief. 
Lees meer over Ilja Klink.