We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Melek Usta: 'Peer Support staat voor meer individuele aandacht in grote schoolklassen'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 13 november 2015
PROFILE - Zakenvrouw Melek Usta is de drijvende kracht achter PeerSupport, een in Amerika ontwikkelde methode waarbij ouderejaars scholieren de jongerejaars volgens een beproefde methode begeleiden.

“Soortgenoten coachen elkaar, ofwel leerlingen helpen leerlingen”, legt Usta uit. Het idee werd tien jaar geleden naar Nederland gehaald. Usta besloot recent in te stappen en het verder uit te bouwen.

“PeerSupport is een licentie, we krijgen geen subsidies maar worden door scholen ingehuurd om trainingen te geven”, zegt ze. Want de manier van begeleiden komt vaker voor op scholen, maar nog niet systematisch.

Twee kanten
In veel gevallen wordt een brugklasser gekoppeld aan een ouderejaars scholier. “De leerlingen vormen elkaar en krijgen daarmee ook een plus op het CV”, aldus Usta. “Ze helpen elkaar, soms in de les en soms daarbuiten.”

Zo snijdt het mes volgens Usta aan twee kanten. Er is meer individuele aandacht voor leerlingen in grote klassen en de leerlingen ontwikkelen zelfvertrouwen en vaardigheden zoals samenwerken en communiceren.

“Leerlingen uit sociaal lagere klassen hebben hier heel veel baat bij”, zegt Usta. “Dat raakt mij aan deze methode.”

Melek Usta

Melek Usta Wie Melek Usta  zegt, zegt diversiteit, cultuur en leiderschap. De oprichtster van wervingsbureau Colourful People werd in 2006 uitgeroepen tot “Zwarte Zakenvrouw” van het jaar en in 2015 werd ze weer opgenomen in de lijst van 50 meest invloedrijke Turkse Nederlanders.

PeerSupport is Usta’s meest recente initiatief, waarbij ouderejaars studenten de jongerejaars op school volgens een beproefde methode begeleiden.
Lees meer over Melek Usta.