We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Eldert Besseling (Netics): 'Nederland is de bakermat van bagger'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 3 december 2015
PROFILE - Eldert Besseling van Netics is een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds dat Nederlandse ondernemers met internationale ambities stimuleert. Het ingenieursbureau Netics recyclet bagger uit vaarwateren om het om te toveren tot baksteen.

"We gebruiken dat wat tussen je tenen zit als je in de natuur gaat zwemmen", zegt de ondernemer. "Bagger blokkeert de doorvoerwegen van schepen. Daarom worden depots vol bagger opgeslagen of op zee gestort."

Netics bouwt er echter dijken mee. "Dat kan in alle delta’s van de wereld”, zegt Besseling. “En dat is nodig, want  in de toekomst woont de helft van de wereldbevolking in deltasteden. Deze steden zijn erg gevoelig voor klimaatverandering."

Netics wil besparen op het opslaan van bagger. "Het ligt daar twee jaar te liggen totdat het bruikbare grond is", weet Besseling. Het gaat om 10 miljoen kuub per jaar in Nederland alleen al.

Worsten 
De ingenieurs van Netics kunnen daarentegen veel sneller grond en bakstenen maken van bagger. "Met een eigen perstechniek kunnen we de materie sneller drogen. We pompen de bagger in grote worsten van doek."

Netics is nu vooral actief in Nederland, want dat is volgens Besseling "de bakermat van bagger", maar wil ook naar Canada en de VS.

Eldert Besseling

Eldert Besseling Ingenieurs Eldert Besseling en Hugo Ekkelenkamp toveren modder om tot bouwmateriaal. Met hun ingenieursbureau Netics recyclen zij bagger uit vaarwateren tot bakstenen.
Daarmee heeft het bedrijf al dijken, oevers en golfbrekers gebouwd in heel Europa. Met de stijgende zeespiegel wordt de behoefte deze innovatie bovendien steeds groter.
Lees meer over Eldert Besseling.