We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Iris Gündel (Schei eens uit): 'Iedereen is kind van gescheiden ouders, ook als je 40 bent'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 26 november 2015
PROFILE - In Schei Eens Uit interviewt Iris Gundel (20) volwassenen over de scheiding van hun ouders. "Ik was acht jaar toen mijn ouders gingen scheiden. Mijn moeder heeft nu een echtscheidingsbureau."

Gundel werkt sinds haar vijftiende in de praktijk van haar moeder, waar gezinnen worden begeleid die met een scheiding te maken hebben. "Ik praat daar vooral met kinderen, vanuit mijn eigen ervaring", aldus Gundel.

Pijn
Tijdens de interviews voor haar boek kwam ze veel pijn tegen. "Zelfs 40 jaar later nog. Kinderen zijn vaak de dupe. Iedereen is kind van gescheiden ouders, ook als je 40 bent."

Het huwelijk vindt Gundel een beetje ouderwets. "We moeten er op een andere manier mee om gaan. Een duurzame relatie is iets anders dan een langdurige relatie. Het gaat om openheid en communicatie, niet om tachtig jaar met elkaar opgescheept zitten."

Iris Gündel

Iris Gündel Toen haar eigen ouders uit elkaar gingen, merkte de 20-jarige Iris Gündel dat de communicatie tussen ouders en tussen ouders en kinderen van cruciaal belang is tijdens een scheiding. Inmiddels geeft ze trainingen en workshops over het onderwerp.
Haar boek dat in november 2015 uitkwam heet: 'Schei eens uit', waarin ervaringsdeskundigen aan het woord komen.
Lees meer over Iris Gündel.