We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Jop Groeneweg (Cognitief psycholoog) 'Mensen zien risico’s vaak niet'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 14 januari 2016
PROFILE – Je kunt iemand vertellen dat hij zijn gordel om moet doen, maar je kunt ook een irritant piepje integreren dat je dwingt deze om te doen. “Het irritante piepje is dan een probleem dat wordt opgelost met het omdoen van de gordel”, zegt docent en cognitief psycholoog Jop Groeneweg.

Een soort negatieve prikkel om goed gedrag uit te lokken. Groeneweg geeft les aan de Universiteit van Leiden, schrijft boeken en geeft lezingen over risicomanagement.

Zo kun je volgens hem ook overwegen om verkeersborden weg te laten, want "dat geeft mensen meer verantwoordelijkheid over de eigen veiligheid."

Groeneweg houdt zich vooral bezig met veiligheid binnen organisaties. "Een belangrijk knelpunt is dat mensen risico’s vaak niet zien", zegt hij.

Haasten
Bijvoorbeeld in magazijnen met gevaarlijke apparaten. "Als mensen het druk hebben en gaan haasten gaat het sneller mis."

Niet alles aan risico’s nemen is desondanks verkeerd, want "het heeft de mens ook uit de grotten gekregen", aldus de docent. 

Jop Groeneweg

Jop Groeneweg Dr. Jop Groeneweg is  docent cognitieve psychologie aan de Universiteit van Leiden en gespecialiseerd in risicomanagement. Hij schrijft boeken, is de man achter het internationaal erkende Tripod Model voor incidentanalyse en geeft trainingen bij bedrijven.
Lees meer over Jop Groeneweg.