We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

LENA’s library, de AirBnB van de kledingbranche?

ShopDoc | Publicatie: 4 januari 2016
Bij AirBnB 'lenen' we kamers, appartementen en huizen van elkaar, bij Peerby zijn het spullen die we met elkaar delen. Midden in de Jordaan bevindt zich LENA’s library, een initiatief van vier ondernemende Brabantse dames Angela Jansen, Diana Jansen, Elisa Jansen en Suzanne Smulders. Zij verzonnen een model voor het lenen en delen van kleding.

Hoe werkt het?

LENA’s library is een bibliotheek voor kleding, waarbij vrouwen middels een abonnementsmodel kleding kunnen lenen. Het instap abonnement bedraagt € 20 per maand en hiervoor krijg je 100 punten. Deze punten vervallen niet. Als je een kledingstuk terug brengt komen de punten weer vrij en kun je ze weer gebruiken. Alle kleding is overigens ook te koop.

Collectie

De collectie bestaat uit vintage kleding (minimaal 20j oud) en verschillende duurzame merken van bijvoorbeeld startende ontwerpers. Dit is nieuwe kleding, bijvoorbeeld uit oudere collecties, of enkele stuks of samples. De zogenaamde ‘vergeten stukken’.

Abonnees

De abonnees zijn vrouw en zeer divers. De jongste abonnee is 16 en de oudste is 60+. Het zijn bewuste vrouwen, die het leuk vinden om te winkelen, er leuk uit willen zien en willen proberen en experimenteren. En dit laatste is binnen dit bibliotheekmodel zo handig. Op dit moment maken zo’n 300 vrouwen gebruik van de bieb.

Plannen

De focus ligt op het beter bedienen van Amsterdam, door afhaalpunten en meerdere plekken van waar kan worden geleend. 

Ook online presence staat op de actielijst om te worden uitgebouwd en als laatste willen de dames het ‘systeem’ van uitlenen ter beschikking stellen aan andere ondernemers.

Mannen?

Op de vraag van Godfried wanneer de mannen variant eraan komt, is er enige twijfel. Mannen zijn toch ‘anders’. Ze dragen hun kleding tot aan de laatste draad en als het gaat om bijvoorbeeld pakken en colberts, is het toch vaak maatwerk. Een lastige dus, die man…

Suzanne Smulders

Suzanne Smulders Dit is wat ze zegt over zichzelf:

Hoi ik ben Suzanne, de enige niet-zus van het gezelschap. Ik ben een aantal jaar geleden freelance voor Doortje gaan werken als fotograaf en ondersteuning bij events. Er is al snel een hechte band ontstaan, waardoor we besloten samen aan dit nieuwe avontuur te beginnen.Na mijn opleiding is de hele mode industrie zoals hij nu is me meer en meer tegen gaan staan, waardoor ik actief ben gaan zoeken naar manieren om meerwaarde te vinden voor mezelf. Daardoor ben ik me gaan focussen op duurzame mode.

Mijn passie voor LENA is enorm groot, en wordt gevoed door de mogelijkheid om dingen te veranderen, iets wat we nu al ervaren! Nieuwe kansen zien en die pakken en dat enthousiasme overdragen op anderen, want samen is het niet alleen leuker, we kunnen ook veel meer bereiken!

Bron: http://www.lena-library.com/about/
Lees meer over Suzanne Smulders.