We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Rob Torsing van Zwarts & Jansma Architects over mobiele stadions en 3d printing

BusinessCribs | Publicatie: 28 januari 2016
De online videoserie BusinessCribs brengt de meest inspirerende, opvallende en vooruitstrevende werkplekken van Nederland in beeld. Dit keer: Zwarts & Jansma Architects in Amsterdam. 

Zwarts & Jansma Architects heeft jarenlange ervaring in grootschalige bouwprojecten en is gespecialiseerd in infrastructuur, openbaar vervoer, sport en leisure. De organisatie ontwierp onder meer het nieuwe metrostation in Den Haag en een duurzaam, mobiel stadion in Dubai. De missie? Onverwachte oplossingen voor complexe vraagstukken. 

Innovatieve vormen en ontwerpen

Om die missie waar te maken, is Zwarts & Jansma Architects als vooraanstaand architectenbureau continu op zoek naar nieuwe, innovatieve vormen en ontwerpen. Het bureau beschikt over een eigen R&D-afdeling met state-of-the-art technische kennis. Om de vernieuwende vormen te realiseren, maakt Zwarts & Jansma Architects gebruik van de laatste technologieën. Zo vind je in het kantoorpand een 3D-printer,  3D-lasersnijder én 3D-frees.

Meer vormvrijheid

Met de innovatieve technologie van een 3D-printer kunnen compleet nieuwe vormen worden vervaardigd. Rob Torsing is mede-eigenaar van Zwarts & Jansma Architects en legt uit: “Een 3D-printer geeft ons veel meer vormvrijheid. Er bestaan vormen die zelfs alleen maar met een 3D-printer gemaakt kunnen worden. Door middel van 3D-printtechnieken kunnen we dus heel fraaie vormen maken en laten zien.”

Lasersnijder: van 2D naar 3D

Naast de 3D-printer gebruikt het bureau ook een 3D-lasersnijder voor de ontwerpen. Torsing: “Onze werkmaquette voor de renovatie van het Thialf-stadion in Heerenveen is volledig met de 3D-lasersnijder gemaakt. De driedimensionale spantjes zijn allemaal uitgesneden in de laser en komen oorspronkelijk uit een platte plaat karton.” De 3D-laserprinter stelt ons dus in staat om 2D-materialen in 3D te presenteren. 

Semipermanente faciliteiten

Een belangrijke trend die Torsing ziet, is de behoefte aan ‘semipermanente faciliteiten’, voor bijvoorbeeld stadions. Zo ontwierp het bureau de ‘Shaded Dome’. Een slimme, duurzame en aanpasbare faciliteit voor tal van activiteiten. De Shaded Dome bestaat uit een opblaasbare klimaatgeregelde koepel die wordt vastgezet met staalkabels. De vorm, grootte en indeling zijn volledig aanpasbaar. 

Multi purpose ontwerpen

Torsing legt uit: "We hebben Shaded Dome aanvankelijk ontworpen voor het WK in Qatar. De opdrachtgever wilde duurzame trainingsfaciliteiten. In de tijdelijkheid van events zien we een enorme toekomst. Stadions zijn hele starre gebouwen die je maar voor één activiteit kunt gebruiken. Je ziet nu dat de samenleving toe is aan ontwerpen die ‘multi purpose’ zijn en niet slechts één keer in de twee weken worden gebruikt voor een voetbalwedstrijd.” 
 

Rob Torsing

Rob Torsing Rob is architect en partner bij Zwarts & Jansma Architects.
ZJA is een internationaal georiënteerd bureau, opgericht in 1990 en gespecialiseerd in infrastructuur, openbaar vervoer, sport en leisure.
Lees meer over Rob Torsing.