We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Annemarie Jorritsma (Eerste Kamer) over het referendum, de bonuscultuur, de Mediawet en vrouwen in besturen

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 4 april 2016
Annemarie Jorritsma (VVD) heeft nog lang geen genoeg van werken of de politiek. Als fractievoorzitter in de Eerste Kamer maakt ze zich inmiddels onder meer sterk voor meer vrouwen in besturen. "Formeel is het nu al verplicht om 30 procent van het bestuur uit vrouwen te laten bestaan, maar het gaat maar heel langzaam", aldus Jorritsma, die het aan kloongedrag wijt. "Bestuurders zoeken een kopie van zichzelf." Er zijn inmiddels echter genoeg vrouwen met de kennis en ambitie om het minstens net zo goed te doen, weet de politica.

Jorritsma is ook kritisch over de bonuscultuur. "Bij grote bedragen kun je vraagtekens te plaatsen", zegt ze. De bonussen moeten hier niet te hoog worden. En als topmensen daardoor naar het buitenland vertrekken? "Toedeledoki."

Het fenomeen referendum, zoals die van deze week over Oekraïne, vindt Jorritsma niet meer van deze tijd. Het onderwerp is voor de meesten te ingewikkeld en er gaat waarschijnlijk maar een kleine groep mensen stemmen. Een eliteding, vreest ze. "Het referendum is raadgevend, maar het kabinet heeft al ja gezegd. Als meer dan 30 procent stemt dan moeten ze dat besluit heroverwegen."  

Annemarie Jorritsma

Annemarie Jorritsma Politica Annemarie Jorritsma stopte begin september na 12 jaar als burgemeester van Almere om plaats te nemen in de Eerste Kamer  voor de VVD en in november 2015 volgde ze Loek Hermans op als fractievoorzitter van de VVD in diezelfde Eerste Kamer.
De voormalig minister van Economische Zaken en vicepremier in het tweede kabinet paars is daarmee weer terug in Den Haag.
Lees meer over Annemarie Jorritsma.