We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Wanda de Kanter (longarts): ‘De tabaksindustrie heeft onze vrije wil gekaapt’

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 25 augustus 2016
PROFILE – Ze ziet elke dag de ellende die roken veroorzaakt. Longarts Wanda de Kanter wil de schuld daarvan neerleggen bij de tabaksindustrie. Want “tabak is verslavend gemaakt door de makers”, zegt De Kanter. “Door het te roosteren en door ammoniak toe te voegen. Dat leidt tot  een “snelle kick en daardoor wil je meer, meer, meer”, zegt de arts. 

En dat heeft weinig meer van doen met vrije wil, vindt De Kanter. “De tabaksindustrie kaapt je vrije wil, omdat ze het doel hebben om je verslaafd te maken.” Van de vier miljoen rokers in Nederland sterft twee derde aan de gevolgen, vaak nog voor het pensioen. Terwijl de industrie vervangende rokers zoekt bij “onze kinderen.”

En verslaving lijdt tot gekke hersenkronkels. “Omdat je wil roken, maak je de waarheid weg. Je gaat zeggen: het is vrijheid om te roken”, zegt de arts die zelf ook verslaafd was aan nicotine. Het doel van De Kanter: “Kinderen mogen tabak niet meer zien in de winkels of kunnen betalen. Ze mogen niet beginnen met roken.” En die zaak gaat tot de rechter aan toe. 

Wanda de Kanter

Wanda de Kanter Wanda de Kanter is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en co-auteur van het boek Nederland stopt met roken! waarin ze mensen helpt om te stoppen met roken.

“Als niemand zou roken, zouden de wachtkamers zo goed als leeg zijn”, is de overtuiging. 
Lees meer over Wanda de Kanter.