We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Paul Cliteur (hoogleraar, rechtsgeleerde en filosoof): 'Wat is er mis gegaan?'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 22 september 2016
PROFILE - ​Europa worstelt al meer dan twintig jaar met terrorisme. Paul Cliteur staat stil bij de vraag ‘Wat is er mis gegaan?’. 'Om terrorisme effectief te kunnen bestrijden, is er een grondige diagnose nodig en cultureel contra-terrorisme,' aldus Cliteur. 

In zijn betoog heeft hij het over theo-terrorisme, een theologisch gedreven daad van geweld, en contra-terrorisme. Fascinerend voor Cliteur is de overtuigende argumentatie van verschillende terroristen dat zij dit doen uit naam of wil van hun religie en dat politici in heel Europa blijven onderstrepen dat deze geweldplegingen niets te maken hebben met geloof. Cliteur: 'Je kunt in zekere zin zeggen dat het anti-terrorismebeleid in Europa, of nog concreter in Nederland, heeft gefaald.'

Paul Cliteur

Paul Cliteur Paul Cliteur (1955) is een Nederlandse rechtsgeleerde en filosoof. Hij is ook actief columnist en publicist. Cliteur is als hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap verbonden aan de Universiteit Leiden bij het Instituut voor Metajuridica.

Vrijheid van meningsuiting, democratie, rechtsstaat, individualisme en secularisme zijn onderwerpen die door Cliteur worden bepleit. Hij staat bekend om zijn liberale inslag, zijn atheïsme, republicanisme en inzet voor dierenrechten. In zijn nieuwe boek (2016) analyseert hij wat de filmster Brigitte Bardot, de journaliste Oriana Fallaci, de schrijver Michel Houellebecq en de politicus Geert Wilders gemeen hebben? Dat is dat zij alle vier geconfronteerd zijn met juridische processen waarin zij werden aangeklaagd vanwege vreemdelingenhaat, belediging van moslims en islamkritiek.
Lees meer over Paul Cliteur.