We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Hans de Bruijn (TU Delft): 'De wereld bestaat uit boeven'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 4 oktober 2016
PROFILE - Framing. 'Iedereen doet het. Het gebeurt. We doen het thuis, op het werk en het gebeurt veelvuldig in de politiek', aldus de Bruijn. Wat is framing en hoe zet men het effectief in? 

In deze aflevering schetst de Bruijn aan de hand van meerdere voorbeelden wat de impact van framing, in de praktijk, betekent voor het maatschappelijk debat tussen politici, media en burger. Een scherp en simpel voorbeeld laat direct zien hoe gekleurd taalgebruik ons denken kan beïnvloeden: 'Ik kan over een meneer zeggen: 'dat is een prominente VVD'er met een klassiek verhaal' óf 'dat is een VVD-mastodont met een ouderwets verhaal'. Hoor je het verschil? Ik stuur jouw interpretatie.'

De Bruijn analyseert het politieke debat in binnen- en buitenland. 'Ik werk aan een universiteit, dus is het mijn ambacht om emotie uit te schakelen en het debat analytisch bekijken.' Schoorvoetend geeft hij tóch toe wat zijn grootste ergernis is. Dat zijn de frames waar een hele sterke morele ondertoon inzit. 

Hans de Bruijn

Hans de Bruijn Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde bij de faculteit Techniek, Bestuur & Management van de TU Delft en visiting professor aan de Politecnico Milano. Hij houdt zich bezig met thema's als politieke besluitvorming, management van professionals, besluitvorming grote infrastructuur, handhaving  en governance - op toepassingsgebieden als water, energie en transport.  Hij is auteur van een serie boeken, waaronder 'Framing. Over de macht van taal in de politiek'. Hij heeft een column over framing in Trouw en publiceert ook regelmatig essays over politiek, bestuur en retoriek in Trouw.
Lees meer over Hans de Bruijn.