We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Rahma el Mouden (CEO MAS Dienstverleners): 'Ik ben geen knuffelbeertje'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 1 december 2016
PROFILE - Rahma el Mouden, CEO MAS Dienstverleners, is klaar. Met de schoonmaakbranche. Met de hokjesmentaliteit. Met het gebrek aan daadkracht in de politiek. Eerlijk en openhartig deelt zij haar visie op een aantal knooppunten in de Nederlandse samenleving.  
 
Ze wil nóg meer tijd besteden aan haar nieuwe educatieve programma in samenwerking met het Orion College. Ze wil voor interviews uitgenodigd worden om haar lef en succes als vrouwelijke ondernemer. En ze wil dat politici meer doen en minder beloven.
 
El Mouden: “Als er iets speelt in de samenleving met betrekking tot de doelgroep waar ik toe behoor, dan word ik gebeld. Dat vind ik niet zo leuk. Ik wil praten over emancipatie, educatie en andere onderwerpen die de hele samenleving aangaan. Hoe lang moet ik nog als allochtoon optreden? Ik woon hier 41 jaar. Ik vind dat ik een uitnodiging moet krijgen omdat ik een middelgroot, succesvol bedrijf run. Maar ik doe alles om de zichtbaarheid van mijn bedrijf te vergroten.”
 
Een leven in de schoonmaak
Dat bedrijf gaat ze in 2018 aan haar dochter overdragen. “Ik zit al mijn hele leven in de schoonmaakbranche, daarom wil ik graag iets anders doen. Ik had het glazen plafond bereikt bij het vorige bedrijf. Tot mijn grote verbazing, was na een grote reorganisatie, mijn mannelijke assistent mijn baas geworden. Toen ben ik weggegaan om nooit meer terug te keren. Ik ben toen begonnen met zeven medewerkers en honderdduizend gulden. Inmiddels is het naast schoonmaak, ook beveiliging, onderhoud en facilitair. We zitten boven verwachting qua groei. Mijn dochter begint als ik mijn doelstelling heb gehaald.”

Jongeren op het rechte pad houden
El Mouden is begaan met het lot van jongeren. In samenwerking met Orion College, speciaal onderwijs in Amsterdam, leidt ze jongeren op tot een succesvolle medewerkers van haar bedrijf. “Dit zijn kinderen met een rugzakje. Ze leren hoe ze moeten presenteren, met elkaar omgaan, op tijd komen, conflict oplossen en werken.”
 
Zou een politieke carrière haar niet passen? El Mouden: “Niet hier, misschien in Marokko. Ik wil niet gevraagd worden om de stemmen van mijn achterban. Het is hier een spel. Ik ben geen knuffelbeertje. Ik heb gigantisch veel geleerd in dit prachtige land. Over vrijheid, democratie, respect voor vrouwen. Die kennis wil ik zo graag overdragen in Marokko. Zowel op cultureel als economisch vlak zou ik daar veel kunnen bijdragen.”  

Rahma el Mouden

Rahma el Mouden Rahma el Mouden (CEO MAS Dienstverleners) stuurt meer dan vijfhonderd medewerkers aan. Haar bedrijf heeft vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, o.a. het Rijksmuseum en de A'DAM-toren zijn klant. Op haar cv prijken vele bestuurs- en ambassadeursfuncties. Je kunt haar het beste omschrijven als 'een ambitieuze businessvrouw die meerdere nominaties en prijzen voor haar ondernemerschap en personeelsbeleid won'. Want de mensen die voor El Mouden werken worden gestimuleerd om hun eigen dromen om te zetten in realiteit.

In 2018 draagt El Mouden het stokje over aan dochter Oumaima el Mouden. In dat jaar verschijnt er een autobiografie bij Luitingh-Sijthoff en er is een documentaire in de maak.
Lees meer over Rahma el Mouden.