We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Wat is blockchain? Dennis de Vries (KPMG) legt het uit

SMART, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 2 februari 2017
SMART - Alles wat je wilt - of moet? - weten over Blockchain. Het World Economic Forum plaatste deze technologie in het rijtje van zeven ontwikkelingen die de wereld drastisch gaan veranderen. Dennis de Vries, lead Digital Ledger Services bij KPMG, praat je bij. 

Heeft het de potentie om de economie op z'n kop te zetten? "Eigenlijk is de techniek achter Blockchain uitgevonden met de introductie van het concept Bitcoin," meent de Vries. Je weet wel, Bitcoin, die bekende 'digital currency' of 'cryptocurrency' waar we veel over horen, maar nog niet écht veel meedoen. Blockchaintechnologie ligt aan de basis van cryptovaluta als Bitcoin, maar kent ook andere toepassingen.

De finananciele sector & Blockchain
Ook in de financiële sector kregen de jongens en meisjes door dat die 'cryptocurrencies' en de onderliggende techniek Blockchain erg interessant waren. "Maar waarde overdragen doen we altijd met een 'trusted third party', een bank, notaris of ander soort tussenpartij. Bitcoin is eigenlijk de eerste keer ooit dat er waarde wordt overgedragen zonder dat die partij daar nog tussenzit. Daar zit een slimme, open source, technologie achter: een Blockchain." Aldus de Vries. 

De toepassing van Blockchain
Wat er onder de motorkap gebeurt, is eigenlijk helemaal niet interessant. Toch? "Een geldtransactie ziet er aan de buitenkant mooi uit, maar daar zit nog een heel ouderwets IT-museum achter. Complex en uitgebreid. Blockchain kan in de verouderde internetwereld én in het bankwezen het verschil maken."

Stel nou dat we het betalingsverkeer op veel simpelere wijze uitvoeren? Kijk deze aflevering!

Dennis de Vries

Dennis de Vries Dennis is bij KPMG Nederland verantwoordelijk voor de dienstverlening op het gebied van blockchain technologie (Digital Ledger Services). Hij is expert op het gebied van Cryptocurrencies, Audit en Business Management. Vanuit deze rol is hij betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Dutch Blockchain Conference.

Dennis heeft een achtergrond als extern en intern accountant en heeft ruim 20 jaar controle- en advieservaring in de bancaire en leasing sector. Dit maakt hem een allround expert op het toepassen van blockchain technologie in de financiële dienstverlening. Hij is een graag geziene gast op conferenties over dit thema en wordt vaak gevraagd om lezingen te geven over deze vernieuwende technologie.
Lees meer over Dennis de Vries.