We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Amma Asante (Tweede Kamerlid PvdA): 'Zijn we al klaar? Nee. Gaan we door? Altijd!'

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 8 februari 2017
PROFILE - Op straat werd ze door een jonge jongen geprezen om haar politieke ambities. Hij zag in haar een rolmodel. Dé reden om harder zijn best te doen op school. Wij hebben PvdA'er en nog - redelijk nieuwbakken - Tweede Kamerlid Amma Asante te gast.

Van economische vluchteling naar Nederlandse staatsburger
Dat gaat over haar vader. Hij die het warme nest heeft opgebouwd in Nederland om zijn familie in te verwelkomen. Het fundament dat haar heeft gebracht waar ze vandaag de dag staat. "Die support vanuit huis heb ik altijd gekregen. Mijn vader zei vaak dat het hem en mijn moeder nooit is gelukt om een leven op te bouwen als dat van mij. Hij had grote ambities die hij met mij deelde en steunt mij onvoorwaardelijk," aldus Amma.  

Politieke relevantie
Amma werd door de Volkskrant 'het enige zwarte Tweede Kamerlid' genoemd. Is dat een label waar Amma blij van wordt? "Nee, daar word ik niet blij van. Maar dat is wel gemengd. Ik wil er gewoon bij horen. Die nadruk op je huidskleur voelt voor mij ook als een 'hé, kijk haar weer eens anders zijn' en dat is niet altijd even prettig. Maar ik begrijp wel dat ze die titel gebruiken. Omdat het politiek relevant is om aan te geven dat er ik onze diverse samenleving in het parlementaire orgaan geen representatieve afspiegeling is. Ik begrijp de politieke relevantie," stelt Amma. 

Als Tweede Kamerlid zit zij op haar plek. Ze noemt het dé positie waar je voor andere mensen iets kunt betekenen. Dat kan ook op straat, als beleidsmaker en Amma doet het als politica. Luister naar haar verhaal!

Amma Asante

Amma Asante Amma Asante is geboren in Kumasi (Ghana) op 14 mei 1972 en woont in Badhoevedorp. Namens de PvdA stelde zij zich verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Dat is gelukt! Sinds september 2016 is zij actief in de Tweede Kamer. Asante was van 1998 tot 2006 gemeenteraadslid in Amsterdam.

Asante groeide op in de Amsterdamse Bijlmermeer en ging Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam studeren. Asante ging vervolgens werken bij bureau BMC, waar ze onder meer overheidsinstanties, onderwijsinstellingen en woningcorporaties adviseerde.
Lees meer over Amma Asante.