We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Is het vrouwenhart anders dan het mannenhart? Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 13 februari 2017
PROFILE - Janneke Wittekoek, cardioloog, gezondheidswetenschapper en oprichter van de Heartlife Kliniek, heeft een boek geschreven: Het Vrouwenhart. Veel mensen menen dat het terecht is dat er de laatste tijd meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen is. Maar is het vrouwenhart zo anders?
 
Mannenhart vs. Vrouwenhart
We móeten het natuurlijk vragen. Verschilt het vrouwenhart van het mannenhart? Janneke: “Anatomisch is het gewoon hetzelfde. Maar als je dieper ingaat op het dichtslibbingsproces van de bloedvaten die rond dat hart zitten, zien we een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. En er bestaan uiteraard uitzonderingen, want er zijn mannen met vrouwenharten en vrouwen met mannenharten. Als mannen worden blootgesteld aan risicofactoren, bijvoorbeeld dat ze te zwaar zijn, een te hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk hebben, en er ontstaat schade in de vaatwand. Dan zien we bij mannen een afwijking in de bloedvaten. Een soort cholesterol- bult. Als vrouwen blootgesteld worden aan dat soort risicofactoren, dan slibben de vaten overal een beetje dicht. Dat is meer gegeneraliseerd. Dat de vaten van het vrouwenhart zo gelijkmatig dichtslibben komt door het vrouwelijke hormoon.”  
 
Meer glamour in de zorg
Janneke meent ook dat er meer glamour aan de zorg kan worden toegevoegd. Met name op het gebied van medisch advies. ‘We weten dat we tachtig procent van de hart- en vaatziekten kunnen voorkomen door een gezondere levensstijl. Dat betekent dus dat je mensen heel snel bewust moet maken over de risicofactoren en hoe ze die kunnen beïnvloeden. Dat moet je dan op een leukere manier doen. Mensen zijn geïnteresseerd in een healthy lifestyle en in de geneeskunde.”
 
Advies van dokter Janneke
Natúúrlijk gaat het om een gezonde levensstijl. Maar wat zijn de belangrijkste adviezen van Janneke? “Het aller- aller- allerbelangrijkste is bewegen. Voor het vrouwenhart is ook stressmanagement een belangrijk punt. Het vrouwenhart is erg stressgevoelig. Dus naast bewegen, is ook ontspannen prioriteit."
 
Janneke's boek Het Vrouwenhart ligt vanaf 14 februari 2017 in de boekwinkel. Kijk de hele aflevering om meer over het vrouwenhart te weten te komen! 

Janneke Wittekoek

Janneke Wittekoek Janneke Wittekoek is cardioloog, gezondheidswetenschapper en oprichtster van de Heartlife Kliniek. Zij volgde haar opleiding in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam en heeft langere tijd in het buitenland gezeten om zich verder te specialiseren in preventie van hart- en vaatziekten. Zij schreef een proefschrift over erfelijk verhoogd cholesterol en is sinds 2014 medisch directeur bij Stichting LEEFH.

Verder heeft zij een bijzondere interesse in het vrouwenhart en is zij actief in de werkgroep Hart voor Vrouwen van de Nederlandse Hartstichting. Daarnaast is zij lid van de commissie Cardiovasculaire Preventie en Hartrevalidatie van de Nederlandse Vereniging Van Cardiologie (NVVC). Haar passie voor preventie en het vrouwenhart uiten zich onder andere door het geven van talloze lezingen en presentaties door het hele land.
Lees meer over Janneke Wittekoek.