We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

André Heuvelman (trompettist en innovator): ‘het orkest is aan het innoveren’

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 6 april 2017
Profile - Hij denkt dat de kwaliteit van een orkest breder ingezet kan worden. In zijn werk als innovator bij het Rotterdam Philharmonisch orkest probeert hij de extra kwaliteiten van de musici vrij te laten komen. Hij vroeg zich af in hoeverre de strakke structuur van het symfonische repertoire soms de muzikanten kan gijzelen: ‘Wat nou als we ze erna gewoon met elkaar op kunnen vangen en ook gave nieuwe dingen gaan doen?

Het orkest werkt bijvoorbeeld samen met Erasmus Universiteit en het Erasmus MC, in de Muziek als Medicijn-groep. Muziek voor, tijdens en na de operatie zou significant minder pijn, angst en stress opleveren. Heuvelman ziet er wel brood in: ‘We hebben dat nog niet zo in de gaten. Nu denkt iedereen: ja, we wisten eigenlijk al dat die muziek van ons je wat rustiger maakt. Maar er is nu echt een bewijs. (...) Wij denken nu dat die mensen allemaal in de zaal zitten voor Beethoven vijf, maar wat nou als we de data zouden kunnen meten van die mensen, waardoor er wellicht ook nieuwe businessmodellen kunnen ontstaan.’

Filmmuziek
Het Rotterdamse orkest verzorgt binnenkort ook de filmmuziek van een nieuwe film met Halina Reijn, allemaal te danken aan een spontane tweet. Heuvelman: ‘Afgezien van het feit dat we als orkest ook daadwerkelijk in de film op beeld te zien zijn, we worden een personage, zijn we ook de musical director van de film en dat is nog nooit gebeurd.’ De trompettist noemt dit als een voorbeeld van de manier waarop het orkest aan het innoveren is, en daarmee hopelijk het grotere publiek kan aanspreken: ‘Ik denk dat wij in onze stad, waar heel veel vertrouwen ook in ons orkest is, we worden toch voor het grootste gedeelte gesubsidieerd door de stad Rotterdam, dat we daar nu hele grote stappen in aan het maken zijn.’

Andre Heuvelman

Andre Heuvelman Trompettist Andre Heuvelman verbindt mensen met muziek, elkaar en zichzelf. Zijn trompet is daarbij slechts het middel. Zijn boodschap is eenvoudig: “Op welke kwaliteit van jezelf kun je altijd vertrouwen, wat is jouw trompet?”. 

Andre is sinds 1990 als trompettist en vanaf 1997 als solotrompettist verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch orkest, een modern orkest met sterke wortels in de traditie van de klassieke muziek en het temperament van de thuishaven Rotterdam. Het orkest speelt in binnen- en buitenland en is beroemd om de klassieke muziek die wordt gecombineerd met disciplines als beeldende kunst, film of dans. Zowel gevestigde namen als jong talent vinden bij het orkest een podium en dat deze aspecten maken dat dit orkest naadloos bij Andre past.

Andre is performer, inspirator, creatief adviseur en innovator. Daarnaast is hij keynote speaker (bekijk zijn keynote performance), waarin verbinding, veerkracht, passie en doorzettingsvermogen sleutelwoorden zijn om te ontroeren, te verbinden en te inspireren.
Lees meer over Andre Heuvelman.